Boek
Nederlands

Haal de vroedvrouw!

Jennifer Worth (auteur), Meile Snijders (vertaler)
Londen, 1950. Jennifer Worth is 22 als ze als vroedvrouw begint te werken bij de nonnen in de Docklands, een volkswijk. Worth schetst het verhaal van de vrouwen die ze helpt een kind op de wereld te zetten en de nonnen voor wie ze werkt.
Titel
Haal de vroedvrouw!
Auteur
Jennifer Worth
Vertaler
Meile Snijders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Call the midwife
Uitgever
Amsterdam: Artemis, 2013
340 p.
ISBN
9789047203537 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Haal de vroedvrouw! is het eerste deel van Jennifer Worths trilogie over haar ervaringen als vroedvrouw in de Londense Docklands. Worth combineert haar persoonlijke ervaringen met een gedetailleerde beschrijving van het leven in de Londense arbeiderswijken in de jaren vijftig. Vooral het inleidende hoofdstuk is erg informatief, nadien ligt de nadruk meer op wat Worth zelf heeft meegemaakt. Ze beperkt zich daarbij niet tot verhalen over bevallingen die al dan niet vlot verlopen, maar ze vertelt ook uitgebreid over het leven bij de nonnen in het Nonnatushuis. Af en toe zoomt ze dieper in op iemand die haar pad kruist, zoals het Ierse meisje Mary. Ze reflecteert ook over haar vak en maakt regelmatig de vergelijking met hoe het er tegenwoordig aan toe gaat, of hoe het was voor het beroep van vroedvrouw erkend werd. De afzonderlijke verhalen bestrijken soms slechts één hoofdstuk, soms ook meerdere hoofdstukken. Het totaalbeeld van Worths leven als vroedvrouw dat in Haal de vroedv…Lees verder
Memoires van Jennifer Worth (1935-2011) die als vroedvrouw bij de nonnen van het Nonnatushuis in de jaren vijftig van de twintigste eeuw in de Londense havenbuurt, de Docklands sloppenwijken, werkte. Hier wonen de allerarmsten in huurkazernes dicht op elkaar, zijn de gezinnen kinderrijk en de omstandigheden erbarmelijk. De vrouwen zijn huisvrouw, de mannen werken merendeels in de haven. Voor Worth, die opgegroeid is in welgestelde kringen op het Engelse platteland, een volkomen vreemde wereld. Op boeiende wijze vertelt zij over het leven van de bewoners, haar werk en over de nonnen. Waargebeurd verhaal, eerste deel van een trilogie. Het boek is verfilmd als BBC televisieserie ‘Call the midwife’* (2012). Filmfoto op het omslag, kleine druk.

Over Jennifer Worth

Jennifer Worth (Clacton-on-Sea, 25 september 1935 - 31 mei 2011) was een Engelse verpleegster en musicus. Ze heeft haar memoires over haar werk als een verloskundige in het armoedige East End in Londen in de jaren 50 van de 20e eeuw beschreven in de trilogie: Call the Midwife, Shadows of the Workhouse en Farewell to The East End.

Biografie

Worth, geboren als Jennifer Lee in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex, is opgegroeid in Amersham, Buckinghamshire. Op de leeftijd van 15 jaar ging ze van school en leerde stenografie en typen en werd ze secretaresse voor het schoolhoofd van de Dr. Challoner's Grammar School. Daarna heeft ze een opleiding gevolgd tot verpleegster in het Royal Berkshire Hospital in Reading en verhuisde vervolgens naar Londen om een opleiding tot verloskundige te volgen.

In de vroege jaren 50 van de 20e eeuw kreeg Lee een functie als verpleegster in het London Hospital te Whitechapel…Lees verder op Wikipedia