Deze roman is gebaseerd op het eerste seizoen van de gelijknamige Deense tv-serie, waarin een vrouwelijke premier aan de macht komt. Het verhaal beschrijft de verstrengeling tussen politici, journalisten en spin doctors, die grote persoonlijke offers eist.
Titel
Borgen
Auteur
Jesper Malmose
Vertaler
Kor De Vries Lammie Post-Oostenbrink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Borgen
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Q, 2013
336 p.
Aantekening
Gebaseerd op de tv-serie Borgen (seizoen 1) van Adam Price
ISBN
9789021446691 (paperback)

Besprekingen

Na het enorme succes van de veelgeprezen Deense dramaserie ‘Borgen’ kunnen fans nu ook genieten van de gelijknamige roman. Jesper Malmose heeft met behulp van de originele televisiescripts, naar idee van Adam Price, een meeslepende roman geschreven die het verhaal van het eerste seizoen volgt. Gelukkig betekent dit niet louter een herhaling van de gebeurtenissen uit de tv-serie maar gaat de roman dieper in op de karakters. Het boek vertelt, net als de serie, het verhaal van Birgitte Nyborg, de eerste vrouwelijke minister-president van Denemarken. We volgen Birgitte vanaf de verkiezingen tot het einde van haar eerste jaar als premier. Tijdens dit veelbewogen jaar voelen we met haar mee in tijden van zowel parlementaire crisissen als privécrisissen. Al snel zorgt haar drukke, chaotische en tijdrovende baan als leider van het land ervoor dat ook thuis uiteindelijk geen compromissen meer gesloten kunnen worden.
Naast Birgitte krijgen we ook een kijkje in de keuken bij de grootste tel…Lees verder
De Deense tv-serie 'Borgen' over het politieke en privéleven van hoofdpersoon Brigitte Nyborg, die verrassend Deens premier wordt, verheugt zich in grote populariteit. Blijkbaar een reden om naar het script van de serie een roman te schrijven. Dit onalledaags procédé leidt helaas niet tot spannende lectuur. Van de op het omslag beloofde verdieping is geen sprake, de handeling van de serie wordt op de voet gevolgd en de kans om achtergronden en persoonlijke geschiedenissen extra te belichten wordt nergens benut. Zo ontstaat een vlak en oppervlakkig verhaal, dat hevig naar de beelden doet verlangen. Sterker nog: scènes die in de serie komisch overkomen of ruimte voor suggestie bieden, krijgen nu een triviaal, clichématig karakter. Kleine druk.