Boek
Nederlands

Dikkie dik in de tuin : een flapjesboek

Jet Boeke (auteur)
+1
Dikkie dik in de tuin : een flapjesboek
×
Dikkie dik in de tuin : een flapjesboek Dikkie dik in de tuin : een flapjesboek

Dikkie dik in de tuin : een flapjesboek

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Titel
Dikkie dik in de tuin : een flapjesboek / tekst en ill. Jet Boeke
Auteur
Jet Boeke
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Nijmegen: Gottmer, 2011
[8] p. : ill.
ISBN
9789025749934 (hardback)

Besprekingen

De herkenbaarheid en populariteit van de rosse kater Dikkie Dik is, dankzij de vele eerdere boeken van Jet Boeke en het televisieprogramma Sesamstraat, erg groot. In Dikkie Dik in de tuin richt Boeke zich opnieuw tot de jongste peuters. In dit vierkante, hardkartonnen prentenboek met flapjes loopt Dikkie Dik vrolijk rond in de tuin. Hij is op zoek naar andere dieren om samen te spelen. Maar waar is de slak, waar is de muis, en waar is Beer?
Op elke rechterpagina staat een korte introductie die wordt afgesloten met een vraag, zoals: ‘Dikkie Dik wil spelen met Beer. Maar waar is Beer?’. Achter de flap kunnen peuters het betreffende dier ontdekken. Daar hoort ook een kort rijmpje bij: ‘Daar, met een peer! Beer met een peer in de tuin.’ Op de laatste illustratie staan alle dieren samen, maar heeft Dikkie Dik zich verstopt. Het is jammer genoeg geen échte zoektocht die de nieuwsgierigheid stimuleert, aangezien er slechts één flap per bladzijde is.
De opbouw van de …Lees verder
Dikkie Dik is op zoek naar andere dieren, naar de slak, de muis en de beer. Maar waar zijn die dieren dan? In dit vierkante hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken loopt Dikkie Dik vrolijk rond in de tuin. Steeds wordt een zelfde vraag gesteld: ‘Maar waar is de slak?'. Door het omslaan van een flap kan het kind het betreffende dier ontdekken. De stevige, grote flap loopt met een ronde boog vanaf de rechterbovenhoek van de pagina naar linksonder. De illustraties, in de bekende Dikkie Dik-stijl en frisse kleuren, zijn aflopend over dubbele pagina’s gedrukt; in totaal zijn er vier spreads. De dieren achter de flappen zijn grappig weergegeven, hun verblijfplaats wordt in korte zinnetjes met rijmwoorden beschreven: de slak is op de tak en de beer heeft een peer. Op de laatste illustratie staan alle dieren samen, maar heeft Dikkie Dik zich verstopt. Vrolijk, mooi uitgevoerd flapjesboek dat voor eindeloos plezier zal zorgen voor dreumesen. In dezelfde uitvoering verscheen 'Dikk…Lees verder

Dikkie Dik in de tuin

Een boekje met het gekende figuurtje uit Sesamstraat: Dikkie Dik. Dikkie Dik is in de tuin op zoek naar de slak, de muis en de beer. Het diertje kan je telkens vinden achter een stevige flap op de rechterbladzijde. Dit stimuleert zeker de nieuwsgierigheid bij de kleintjes die het kiekeboespelletje prettig en spannend vinden. Er staat op elke pagina een kort rijmpje zoals bijvoorbeeld: 'Dikkie Dik hoort een muis. Daar, bij het huis! Een muis bij het huis in de tuin.' Een beperkt aantal woorden wordt enkele keren herhaald. Prima voor kleintjes die net leren praten.
Het is een kleurrijk kijk- en zoekboekje in een handig formaat. De leuke, felgekleurde tekeningen staan op hardkartonnen, afgronde blaadjes, die best tegen een stootje kunnen.

Over Jet Boeke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Jet Boeke (Wageningen, 28 oktober 1948) is een Nederlandse illustrator die vooral bekend is geworden met haar tekeningen van de rode kater Dikkie Dik. Deze verhalen worden regelmatig voorgelezen in het kinderprogramma Sesamstraat. De verhalen over Dikkie Dik zijn met name gericht op peuters.

Levensloop

Na haar eindexamen middelbare meisjesschool ging Boeke naar Amsterdam, waar ze was toegelaten tot de Rietveldacademie. Aanvankelijk wilde ze industrieel vormgever of edelsmid worden, maar op advies van een leraar koos ze uiteindelijk voor de richting grafische vormgeving.

Toen haar opleiding was afgerond reisde ze twee jaar door Noord- en Zuid-Amerika. In New York leerde zij een illustrator kennen die animatiefilmpjes voor Sesame Street maakte. Zo kwam ze voor het eerst met het programma in contact. Teruggekomen in Nederland bleek dat er een Nederlandse versie van Sesamstraat in voorbereiding was. Zij bood haar diensten a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties