Boek
Nederlands

Waar is Dikkie Dik ?

Jet Boeke (illustrator), Arthur Van Norden (auteur)
+1
Waar is Dikkie Dik ?
×
Waar is Dikkie Dik ? Waar is Dikkie Dik ?
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Wanneer Dikkie Dik verstoppertje speelt met zijn vriendjes, valt hij in slaap in de wasmand. Prentenboek met grote tekeningen in kleur. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Katten, Verstoppertje
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Waar is Dikkie Dik ? / ill. Jet Boeke ; met tekst van Arthur van Norden
Illustrator
Jet Boeke
Auteur
Arthur Van Norden
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2000
[20] p. : ill.
ISBN
90-257-3186-4

Besprekingen

Prent en titel op de cover maken meteen duidelijk dat Dikkie Dik zoek is. Samen met Poes Muis speelt Dikkie Dik verstoppertje. Poes Muis gaat het eerst zoeken op, onder en in de kast. Wanneer de zwarte poes Siem mee het bed komt onderzoeken, wordt de spanning groter. Vlekje, Siem en Poes Muis trekken vervolgens op zoek in het toilet en de waskamer...

De korte, eenvoudige zinnen worden door het jonge kind gemakkelijk begrepen. De voorzetsels 'op', 'onder' en 'in' zijn in kapitalen weergegeven, net zoals de klanknabootsingen 'kletter-de-kletter' en 'rikketikketik', zodat de voorlezer hierop extra nadruk gaat leggen. Het is daarom jammer dat dit niet wordt doorgetrokken in het gebruik van de voorzetsels 'boven' en 'achter'.

De spanningsopbouw wordt bevorderd door de medewerking van twee andere poezen aan de zoektocht. Net voor de ontknoping zijn eerst de oortjes en vervolgens het kopje van Dikkie Dik zichtbaar. De slotfase, waarbij alle poezen een dutje gaan doen, werkt on…Lees verder
Dikkie Dik speelt verstoppertje met zijn vriendjes. Maar niemand kan hem vinden. Waar is Dikkie Dik? Hij had zich verstopt in de wasmand en was gewoon in slaap gevallen. De oranje poes Dikkie Dik uit Sesamstraat is intussen zo beroemd dat hij eigenlijk geen verdere toelichting behoeft. Verstoppertje/kiekeboe spelen is een geliefde bezigheid voor peuters vanaf ca. 1,5 jaar. De eenvoudige, kleurige, omkaderde en bijna paginagrote illustraties zijn uitnodigend voor peuters om te bekijken en de korte eenvoudige tekst is zalig om voor te lezen. Dit Dikkie Dik-verhaal is oblong uitgevoerd in het grote stevig gebonden formaat. Kortom, dit boek verdient gewoon een plaatsje in elke prentenboekenkast.

Waar is Dikkie Dik?

Dikkie Dik en Poes Muis spelen verstoppertje terwijl Beer vanachter het gordijn toekijkt. Beer ziet dat Dikkie Dik vals speelt. Wanneer Poes Muis moet zoeken is Dikkie Dik zo goed verstopt dat de andere poezen, Siem en Vlekje, moeten helpen zoeken. Dikkie Dik is niet alleen goed verstopt, hij slaapt zo goed en lekker zacht in de linnenmand dat zijn drie vriendjes er vlug bij kruipen. Verrassend hoe de illustrator met enkele lijntjes expressie kan leggen in haar tekeningen. Het verhaal zelf is herkenbaar, ook voor peuters.


Over Jet Boeke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Jet Boeke (Wageningen, 28 oktober 1948) is een Nederlandse illustrator die vooral bekend is geworden met haar tekeningen van de rode kater Dikkie Dik. Deze verhalen worden regelmatig voorgelezen in het kinderprogramma Sesamstraat. De verhalen over Dikkie Dik zijn met name gericht op peuters.

Levensloop

Na haar eindexamen middelbare meisjesschool ging Boeke naar Amsterdam, waar ze was toegelaten tot de Rietveldacademie. Aanvankelijk wilde ze industrieel vormgever of edelsmid worden, maar op advies van een leraar koos ze uiteindelijk voor de richting grafische vormgeving.

Toen haar opleiding was afgerond reisde ze twee jaar door Noord- en Zuid-Amerika. In New York leerde zij een illustrator kennen die animatiefilmpjes voor Sesame Street maakte. Zo kwam ze voor het eerst met het programma in contact. Teruggekomen in Nederland bleek dat er een Nederlandse versie van Sesamstraat in voorbereiding was. Zij bood haar diensten a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties