Artikel uit tijdschrift

Johan Simons (filmrecensent)

Over Johan Simons

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door StagiaireMGIMO

Johan Simons (Heerjansdam, 1 september 1946) is een Nederlands theater- en operaregisseur en theaterintendant. Hij leidde de theatergroepen Hollandia, ZT Hollandia en NTGent. Tot 2015 was hij artistiek leider van de Münchner Kammerspiele. In 2015-2017 gaf hij leiding aan de Ruhrtriennale, een kunstfestival in het Ruhrgebied. In het seizoen 2018-2019 is hij intendant van het Schauspielhauses in Bochum.

Biografische schets

Johan Simons groeide op in Heerjansdam. Op zijn zesde maakte hij de Watersnoodramp van 1953 mee, een gebeurtenis die hem als kunstenaar blijvend zou inspireren. Hij kreeg zijn opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie (nu: Codarts). In 1969 en 1970 danste en zong hij in de musical "Hair" van Victor Spinelli. Later volgde hij de acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht, waar zijn talent als regisseur werd opgemerkt. In Maastricht was hij tevens enkele jaren werkzaam als regiedocent.

Lees verder op Wikipedia