Boek
Nederlands

De koudste kus

John Rector (auteur), Jasper Mutsaers (vertaler)
Wanneer een jong stel een stervende man in het bezit van een grote hoeveelheid geld ontmoet, besluiten zij zijn lijk in stilte te laten verdwijnen.
Titel
De koudste kus
Auteur
John Rector
Vertaler
Jasper Mutsaers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The cold kiss
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2012
254 p.
ISBN
9789022554456 (paperback)

Besprekingen

De koudste kus is het romandebuut van John Rector, en een boek dat velen met plezier zullen lezen. Nate, de ik-figuur, en Sara zijn onderweg naar de stad Reno. In een ‘tent bij een pompstation’ drinken ze wat. Er is een man die vreselijk hoest, en naar het toilet gaat. Nate moet van zijn vriendin even poolshoogte gaan nemen. De man heet Syl en is nogal onaangenaam, maar even later wil hij meerijden met het stel, voor vijfhonderd dollar. Sara vindt het wel prima, zo veel geld. Kortom, ze nemen Syl mee. In de auto komt hij een beetje los en hij babbelt wat met Nate en vooral met Sara. Die is overigens zwanger. Uiteindelijk valt de hoestende Syl in slaap, bijna in een coma. Ze rijden verder, door een sneeuwstorm. Syl begint te ijlen over een vrouw, Lilith. Zijn toestand is zo slecht dat ze hem naar een ziekenhuis willen brengen, maar dat wil hij niet. Ze komen aan bij The Oasis Inn.
Syl blijkt een taaie te zijn. In de loop van het verhaal wordt hij in een sloot gegooid, heeft…Lees verder
Het jonge stel Nate en Sara (zwanger) uit Minnesota hebben hun hele hebben en houden ingepakt in hun auto en zijn op weg naar Reno, op zoek naar een beter leven. In een wegrestaurant ontmoeten ze Syl, een erg zieke man, die hen een lift vraagt en daarvoor vijfhonderd dollar biedt. Onderweg, tijdens een heftige sneeuwstorm, strandt het drietal bij een afgelegen motel. Nat en Sara ontdekken dat Syl is overleden en dat hij verschrikkelijk veel geld met zich meedraagt. De verleiding om het geld te houden is te groot en ze nemen een beslissing met verstrekkende gevolgen. Thrillerdebuut van de Amerikaanse auteur, geschreven in de stijl van de ouderwetse 'roman noir'. Doordat het verhaal zo sec geschreven is en door de vele plotwendingen blijft het een tot de laatste pagina uitermate spannend. Ook de karaktertekening van de twee hoofdfiguren die constant twijfelen tussen hun rechtvaardigheidsgevoel en het geld, is sereen beschreven in goede dialogen. Normale druk.