Boek
Nederlands
Het leven van een man met een getormenteerd verleden wordt in 24 uur uit de doeken gedaan.
Titel
Niets dan de nacht
Auteur
John Williams 1922-1994
Vertaler
Edzard Krol
Inleider
Charles J. Shields
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Nothing but the night
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2015
128 p.
ISBN
9789048827466 (hardback)

Besprekingen

John Williams (1922-1994) is een Amerikaanse auteur die lang in de vergetelheid is geweest (hij schreef onder meer ‘Stoner’ en ‘Augustus’). Zijn debuut 'Niets dan de nacht' uit 1948 is in feite een breed uitgesponnen verhaal dat zich binnen vierentwintig uur afspeelt. In de loop van die ene dag wordt het voorafgaande leven van Arthur Maxley uit de doeken gedaan. Het wordt al snel duidelijk dat deze Arthur een man is die met een uiterst getormenteerd verleden kampt. Dat verleden wordt als het ware herbeleefd op de dag dat hij zijn vader weer zal ontmoeten. Maar welke zware last hij met zich mee draagt, wordt pas aan het eind van het verhaal duidelijk. De auteur beschrijft de gevoelens soms uiterst minutieus en omslachtig. Maar soms is hij ontroerend poëtisch en helder in het weergeven van de handelingen. De onderwerpen van deze novelle zijn niet gemakkelijk: de vurige, bijna oedipale liefde voor de moeder, de schrijnende verlating door de vader en het teloor gaan van het ongecompliceer…Lees verder

Over John Williams

John Edward Williams (Clarksville, 29 augustus 1922 - Fayetteville, 3 maart 1994) was een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend door zijn romans Stoner en Augustus. Dat laatste boek werd in 1973 bekroond met de National Book Award.

Leven en werk

Williams was afkomstig uit een boerenfamilie. Zijn stiefvader was conciërge. Na een weinig succesvolle schoolloopbaan, werkte hij een tijdje als journalist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij bij de luchtmacht, onder andere tweeënhalf jaar in India en Birma. Terug in Amerika ging hij opnieuw studeren en haalde in 1949 een Master of Arts aan de Universiteit van Denver. Vervolgens studeerde hij nog Engelse literatuur aan de University of Missouri. In 1955 werd hij aangesteld als docent aan de Universiteit van Denver, waar hij doceerde in creatief schrijven.

Naast studieboeken en twee gedichtenbundels schreef Williams vier romans. Het bekendst zijn St…Lees verder op Wikipedia