Boek
Nederlands

Beer houdt een zomerpicknick

John Yeoman (auteur), Quentin Blake (auteur), Bette Westera (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Beer wil met zijn vrienden picknicken op een rustig plekje in het midden van het meer. Wanneer de rust verstoord wordt door een groepje kwakende kikkers, varen ze een eindje verder. Toch zijn het de kikkers die er voor zorgen dat het uiteindelijk een leuke dag wordt.
Titel
Beer houdt een zomerpicknick
Ook verschenen als
De waterpicknick van de beer
Auteur
John Yeoman Quentin Blake
Vertaler
Bette Westera
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The bear's water picnic
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789026129353 (hardback)

Besprekingen

Met Beer houdt een zomerpicknick presenteert het duo John Yeoman en Quentin Blake een tijdloos en toegankelijk verhaal voor jong en oud . Beer en zijn vrienden nemen je mee op hun picknick, die midden op het meer een onverwachte wending krijgt. Beer organiseert een picknick voor Varken, Eekhoorn, Egel en Kip. Samen varen ze op een vlot naar het midden van het meer. Ze doen zich tegoed aan heel wat lekkers en genieten volop van hun uitje, totdat een legertje kikkers de rust komt verstoren. De dieren spreken tot elkaar in dialoogvorm met korte zinnen. De lezers hebben hierdoor meteen de kern van het probleem beet: het gekwaak van de kikkers is bijzonder luidruchtig, en de andere dieren zijn hen liever kwijt dan rijk.
Ook door de heldere tekeningen hebben de kinderen snel door dat de dieren in elkaars vaarwater zitten. Wanneer Beer een dikke kikker van zijn blad tilt en hem vergeefs het zwijgen probeert op te leggen, vermoedt de lezer dat er wat te gebeuren staat. Beide diere…Lees verder
Beer organiseert een picknick voor zijn vrienden Varken, Eekhoorn, Egel en Kip. Het wordt een bijzondere picknick, want Beer heeft een vlot gemaakt, om lekker rustig op het water in de zon te kunnen eten. Maar het geluid van de kikkers verdrijft ze en ze belanden op een zandbank. Alleen met hulp van alle kikkers weten ze los te komen en wordt de picknick samen met de kikkers voortgezet. Groot formaat prentenboek dat in 1988 in een vertaling van Huberte Vriesendorp verscheen als 'De waterpicknick van de beer' (oorspronkelijke Engelse uitgave 1969). Het verhaal is goed opgebouwd, maar bevat weinig spannende wendingen. Kleuters zullen echter van het verhaal genieten en de dieren in hun handelen volgen, vooral als ze op de zandbak vastzitten en alle dieren een smoes verzinnen om maar niet naar de kant te hoeven zwemmen. De vertaling is uitstekend en de tekst laat zich dan ook erg prettig voorlezen. De kleurrijke, expressieve aquarellen geven het een extra dimensie en laten de emoties van …Lees verder

Beer houdt een zomerpicknick

Op een mooie zomerdag organiseert Beer voor zijn vrienden Varken, Eekhoorn, Egel en Kip een picknick aan het meer. Met hun mand vol lekkers stappen ze op een vlot en peddelen het water op. Maar de heerlijke stilte wordt verstoord door een groep luid kwakende kikkers, die graag willen meedoen. Beer en zijn vrienden hebben geen zin in het lawaai en haasten zich naar een rustiger plekje. Wanneer het vlot vastloopt op een eilandje, merken ze echter dat ze niet zonder de kikkers kunnen.
Een heerlijk zomers prentenboek, sfeervol, speels en origineel. Het verhaal is goed opgebouwd in korte zinnen en een duidelijke taal. De sprankelende illustraties zitten vol geestige details. Niet alleen zijn de verschillende dieren zeer herkenbaar, maar ook hun handelingen komen heel menselijk over. Quentin Blake slaagde er alweer in met zijn pen het – overigens zeer goed geschreven - verhaal zo te illustreren dat de tekst bijna overbodig wordt.