Boek
Nederlands

Als de zee zwijgt

Jørn Lier Horst (auteur)
+1
Als de zee zwijgt
×
Als de zee zwijgt Als de zee zwijgt

Als de zee zwijgt

In de reeks:
Genre:
Commissaris Wisting probeert een lijn te ontdekken in aanwijzingen die hij krijgt uit twee verdachte sterfgevallen en een gewonde die in coma is.
Titel
Als de zee zwijgt
Auteur
Jørn Lier Horst 1970-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Når havet stilner
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2008
320 p.
ISBN
9789021433905

Besprekingen

De Noorse schrijver van politieromans Jørn Lier Horst werd in 1970 geboren en is zelf in Larvik politierechercheur. De werkomgeving van zijn hoofdpersoon commissaris William Wisting is dan ook nooit ver verwijderd van het gebouw en het gebied waar Horst zelf werkzaam is. Dit is zijn tweede in het Nederlands vertaalde roman. Eerder verscheen de meeslepende policier Felicia verdween.

Plaats van de handeling is de kustplaats Stavern in het zuiden van Noorwegen. Voor de apotheek wordt een door schotwonden zwaar gewonde, bewusteloze man gevonden. Het raam van de apotheek blijkt ingegooid met een stenen trol, zoals toeristen die aanschaffen. Nog diezelfde avond wordt Wisting naar een schiereiland geroepen, waar een vakantiehuis in vlammen opgaat en een nauwelijks identificeerbaar verbrand menselijk lichaam wordt gevonden. Een paar dagen later vindt de politie op een verlaten jacht in de baai raadselachtige bloedsporen. Hebben de drie zaken met elkaar te maken? Welke rol spelen…Lees verder
Commissaris Wisting probeert een lijn te ontdekken in alle aanwijzingen die hij krijgt rondom twee verdachte sterfgevallen en een gewonde die in coma is. Het lijkt erop dat hij van hogerhand wordt tegengewerkt en men de zaak in de doofpot wil stoppen. Bij zijn onderzoek gebruikt hij een eigenzinnige opsporingsmethode en krijgt hij aanwijzingen uit Spanje. De lezer krijgt de kans om met de speurder mee te denken en uit de chaos de rode draad te ontdekken. Het verhaal is reëel en daardoor geloofwaardig en voorstelbaar. De auteur houdt de verhaallijn goed vast en geeft voor alle (dwaal)sporen een geloofwaardige verklaring. Het verhaal boeit tot het eind en ondanks het feit dat je het aan ziet komen, verrast de plot toch. De geschetste personages zijn levensecht en doen dingen die bij hen passen. De detectivelezer heeft er een goede schrijver bij die past in het rijtje van de Scandinavische schrijvers: Mankell, Indridason, Lindell en Marklund. Paperback met normale druk.

Over Jørn Lier Horst

CC BY 2.0 - Foto van/door Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst (Bamble, 27 februari 1970) is een Noorse schrijver en voormalig rechercheur moordzaken. De werkplek van zijn personage William Wisting is maar een paar deuren verwijderd van Jorn Lier Horsts eigen bureau.

Bibliografie

Nullpunkt-trilogie, met co-auteur Thomas Enger

  • 2019: Nullpunkt (Nulpunt, A.W. Bruna Uitgevers, 2020)

Wisting-serie

  • 2018: Det innerste rommet (Cold-Case kwartet 2)
  • 2017: Katharina Koden (Cold-Case kwartet 1)
  • 2016: Når det mørkner
  • 2015: Blindgang (Dwaalspoor, A.W. Bruna Uitgevers, juli 2019)
  • 2013: Hulemannen (De kluizenaar, A.W. Bruna Uitgevers, 2018)
  • 2012: Jakthundene (Jachthonden, A…Lees verder op Wikipedia