Rechercheur Alexander Blix en journaliste Emma Ramm krijgen te maken met een moordenaar die zijn dodenlijst afwerkt aan de hand van opeenvolgende getallen.
Titel
Nulpunt
Auteur
Jørn Lier Horst 1970- Thomas Enger
Vertaler
Kim Snoeijing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Nullpunkt
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2020
415 p.
ISBN
9789400511378 (paperback)

Besprekingen

Nulpunt

 Eerste zin. De politieradio knetterde.

Atlete Sonja Nordstrøm, die net haar schandaleuze biografie heeft gepubliceerd, wordt ontvoerd. Haar kidnapper laat een opvallende hint achter: 1, haar voormalige startnummer. Er volgen meer hints én doden, maar van de atlete geen spoor. Alexander Blix, die de leiding krijgt over het onderzoek, heeft ooit, bij zijn eerste klus als politieman, een fatale fout gemaakt en die probeert hij dit hele boek lang goed te maken. Celebrityblogger Emma Ramm legt nogal onverwacht de link tussen de moorden en vormt een onwaarschijnlijk team met Blix, die zich ondertussen ook nog zorgen maakt over zijn dochter, die meedoet aan een realityprogramma dat om morele dilemma’s draait.

Jørn Lier Horst kent het klappen van de zweep: hij was hoofd van de recherche voor hij zijn dienstwapen inruilde voor de pen. Met Thomas Enger schreef hij deze geoliede misdaadroman waarin sporen van Agatha Christie en de onvermijdelijke snuif Noorse maatschappijkritiek niet ontbreken. Is…Lees verder

Alexander Blix en zijn meerdere Gard Fosse, allebei in dienst van de Noorse politie, komen in actie bij een geval van huisvredebreuk, waarbij Blix de vader van twee meisjes doodschiet. Jaren daarna wordt een bekende atlete vermist; op haar tv-toestel prijkt een briefje met het cijfer 1. Als er daarna meer bekende mensen verdwijnen kruist Blix’ pad zich met dat van Emma Ramm, journaliste bij een Noors online magazine, die voornamelijk over bekende personen schrijft. Emma krijgt van Blix wat inside information over de verdwijningen en moorden. Wat zij dan nog niet weet, is dat Blix de man is die haar vader heeft gedood. Uit de daaropvolgende gebeurtenissen blijkt dat de moordenaar zijn dodenlijst afwerkt aan de hand van opeenvolgende getallen. Blix’ dochter doet mee aan de Noorse versie van ‘Big Brother’ en is een beoogd slachtoffer van de moordenaar. Er ontrolt zich een verhaal waarin de spanning geleidelijk wordt opgevoerd. De gebeurtenissen worden beschreven vanuit steeds een ander g…Lees verder

Over Jørn Lier Horst

CC BY 2.0 - Foto van/door Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst (Bamble, 27 februari 1970) is een Noorse schrijver en voormalig rechercheur moordzaken. De werkplek van zijn personage William Wisting is maar een paar deuren verwijderd van Jorn Lier Horsts eigen bureau.

Bibliografie

Nullpunkt-trilogie, met co-auteur Thomas Enger

  • 2019: Nullpunkt (Nulpunt, A.W. Bruna Uitgevers, 2020)

Wisting-serie

  • 2018: Det innerste rommet (Cold-Case kwartet 2)
  • 2017: Katharina Koden (Cold-Case kwartet 1)
  • 2016: Når det mørkner
  • 2015: Blindgang (Dwaalspoor, A.W. Bruna Uitgevers, juli 2019)
  • 2013: Hulemannen (De kluizenaar, A.W. Bruna Uitgevers, 2018)
  • 2012: Jakthundene (Jachthonden, A…Lees verder op Wikipedia