Boek
Nederlands

De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie

Jostein Gaarder (auteur), Janke Klok (vertaler), Lucy Pijttersen (vertaler)
+1
De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie
×
De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie

De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
De 15-jarige Sofie wandelt aan de hand van een leermeester de geschiedenis van de filosofie door. Een detective en een filosofiegeschiedenis in één: deze intrigerende roman zal iedereen aanspreken die iets wil leren over zichzelf en de wereld om zich heen.
Onderwerp
Filosofie
Titel
De wereld van Sofie : roman over de geschiedenis van de filosofie
Auteur
Jostein Gaarder
Vertaler
Janke Klok Lucy Pijttersen Kim Snoeijing Paula Stevens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Sofies verden
Editie
56
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2010
558 p.
ISBN
9789052409870 (hardback)

Besprekingen

Toen in 1991 een Noorse leraar filosofie De wereld van Sofie publiceerde, was Harry Potter nog niet geboren, en waren er ook nog geen filosofisch getinte boeken voor ‘jonge mensen’. In de boekhandel, in de bibliotheek, nergens was — volgens de schrijver — iets zinnigs voor jeugdige lezers te vinden. Dus schreef de leraar, Jostein Gaarder, zelf maar een boek over de Grote Vragen als: ‘Wie ben ik’, en ‘Waar komt de wereld vandaan’. Een heel dik boek zelfs, met fantasy-achtige elementen, waarin niet alleen filosofische vragen worden behandeld, maar ook godsdienst, de literatuur, sprookjesfiguren en zelfs de Big Bang aan bod komen.
Het boek is te lezen als een leerboek westerse filosofie, met achterin een register, maar ook als een avonturenroman, waarin het bijna vijftienjarige meisje Sofie in eerste instantie een hoofdrol speelt. Deze Sofie, een meisje dat zonder vader, en met een al te vaak afwezige moeder opgroeit, krijgt op een dag van een onbekende afzender…Lees verder
Op de eerste pagina's van deze 'roman' ontvangt Sofie, de 15-jarige hoofdpersoon, een geheimzinnig briefje van een filosoof. Het blijkt het begin van een uitgebreide en speciaal voor haar ontworpen filosofiecursus. Met Sofie neemt de lezer de chronologisch vertelde geschiedenis van de filosofie door, waarbij vooral in het begin het verhaal als kapstok dient voor de filosofielessen. Later wordt het verhaal zelf belangrijker, en dat verklaart misschien waarom een aantal belangrijke negentiende- en twintigste-eeuwse filosofen (o.a. Schopenhauer, Nietzsche, Wittgenstein, Heidegger) niet of nauwelijks worden genoemd. Maar al met al is het een origineel boek, dat menig jeugdig lezer met een sluimerende belangstelling voor filosofie zal aanspreken. Niet alleen door de kennismaking met de geschiedenis van de filosofie, maar vooral doordat het filosoferen zelf als iets spannends wordt voorgesteld: de worsteling met tegenstrijdige ideeën of vragen zonder antwoord vormt het middelpunt van Sofies…Lees verder

Over Jostein Gaarder

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door GAD

Jostein Gaarder (Oslo, 8 augustus 1952) is een Noors (kinderboeken)schrijver. Zijn bekendste boek is De wereld van Sofie, dat op een luchtige wijze de geschiedenis van de westerse filosofie beschrijft.

Loopbaan

Jostein Gaarder studeerde filosofie, theologie en literatuur aan de Universiteit van Oslo. Nadat hij daar was afgestudeerd, gaf hij tien jaar les in filosofie in Bergen.

Met zijn oorspronkelijk als kinderboek bedoelde, maar ook door veel volwassenen gelezen werk De wereld van Sofie, dat hij in 1991 schreef, beleefde hij zijn internationale doorbraak als schrijver. In 1994 ontving hij voor dit boek de Duitse jeugdliteratuurprijs. Het boek is inmiddels in meer dan 50 talen vertaald en in 1999 verfilmd. Na dit internationale succes kon hij met zijn vrouw en hun twee zonen leven van de opbrengst van zijn boeken.

Het boek Het geheim van de kaarten verscheen in 1990 en werd een jaar later met de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties