Boek
Nederlands

Een kleine vis in een zee van verhalen

Julia Donaldson (auteur), Axel Scheffler (illustrator)
+1
Een kleine vis in een zee van verhalen
×
Een kleine vis in een zee van verhalen Een kleine vis in een zee van verhalen

Een kleine vis in een zee van verhalen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Bakvis komt vaak te laat op school en verzint dan smoesjes; maar als ze verdwaalt, weet ze de weg terug te vinden dankzij haar smoezen en haar vrienden. Prentenboek met grote, vrolijkgekleurde illustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vissen, Fantaseren
Titel
Een kleine vis in een zee van verhalen
Auteur
Julia Donaldson
Illustrator
Axel Scheffler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tiddler, the story-telling fish
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2007
[32] p. : ill.
ISBN
9789025743055

Besprekingen

Een vis is een vis, zo concludeert de karper uit Leo Lionni's gelijknamige verhaal (Een vis is een vis, 1972). Vissen leven in een heel andere wereld dan wij mensen. Een vis als identificatiefiguur ligt daarom niet voor de hand. Toch hebben nogal wat verhalen voor kinderen een vis in de hoofdrol. Heel bekend is natuurlijk de 'De mooiste vis van de zee'-reeks van Marcus Pfister, of de serie 'Klein wit visje' van Guido van Genechten. En dan hebben we het nog niet over kaskrakers uit de populaire cultuur, zoals 'Finding Nemo' van Disney. Misschien ligt de aantrekkingskracht van vissen wel, net als bij vogels, in hun vermogen zich vrij door de ruimte te bewegen. Een andere mogelijke reden voor de populariteit van 'diepzeeverhalen' is dat de onderwaterwereld zich zo goed leent voor het maken van mooie plaatjes.

Fraaie tekeningen zien we dan ook in Een kleine vis in een zee van verhalen. De vissenwereld die Axel Scheffler tekent, is helder en kleurig. De tekst is op ri…Lees verder
Vis Bakvis leeft in de oceaan, kijkt nooit op de klok en is daardoor steeds te laat op school. Ze heeft steeds allerlei smoezen. Als ze een keer verdwaalt, gevangen wordt en weer terugduikt in zee helpen deze smoezen haar om dankzij allerlei vrienden terug te keren. Prachtig en zeer aantrekkelijk uitgevoerd prentenboek over de diepzeewereld. De jonge doelgroep zal tijdens het voorlezen (tekst op rijm - veelal abcb) niet alleen snel mee kunnen 'lezen' maar door de vele vissen die een rol spelen ook snel de spelers herkennen. De grote, zeer kleurige en bladvullende tekeningen bieden veel kijkplezier: de figuren zijn vrolijk getekend, de korte teksten aansprekend. Het verhaal is vrolijk en op een bepaalde manier ook spannend. Op de voorkaft staat de tekst in glimmende letters midden in een oceaan vol vrolijke dieren. Vanaf ca. 4 jaar. Oblong formaat.

Een kleine vis in een zee van verhalen

Bakvis leeft in de oceaan. Zij houdt niet van rekenen maar van lezen des te meer. Ze kijkt nooit op de klok en komt altijd te laat op school. Zij heeft altijd wel een mooi verhaal om haar te laat komen te rechtvaardigen. De meeste vissen geloven haar niet, alleen Vinvis vindt het mooie verhalen. Vinvis vertelt de verhalen van Bakvis door aan andere zeedieren en zo komt het dat iedereen Bakvis kent. Als ze op een dag echt gevangen wordt door vissers en ver weg terug in zee geworpen wordt omdat ze te klein is, raakt Bakvis doordat ieder zeedier haar kent weer thuis. Maar ook nu geloven de juf en de klasgenoten haar niet. Vinvis neemt haar mee naar een duikster die haar verhaal optekent ... De onderwatertaferelen zijn kleurrijk en vol details. De talrijke zeedieren zijn herkenbaar afgebeeld. Grappig zijn de prenten met het vissenklasje: de visjes op twee rijen achter hun tekensteen en juffrouw rog vooraan, die de namen afroept. De tekst op rijm bevat nogal wat herhaling en laat zich vlot…Lees verder

Suggesties