Boek
Nederlands

Engeland, Engeland : roman

Julian Barnes (auteur), Marijke Versluys (vertaler)
Kort na het jaar 2000 wordt het eiland Wight opgekocht en omgetoverd tot een gigantisch historisch themapark met replica's van beroemde gebouwen uit 'Good Old England' en acteurs die historische gebeurtenissen naspelen.
Onderwerp
Engeland
Extra onderwerp
NRC, boeken
Titel
Engeland, Engeland : roman
Auteur
Julian Barnes
Vertaler
Marijke Versluys
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
England, England
Editie
Tweede herziene druk
Uitgever
Amsterdam: uitgeverij Atlas Contact, 2020
318 p.
Aantekening
Bevat afscheidsbrief die Barnes aan Europa schreef ter gelegenheid van de Brexit op 31 januari 2020
ISBN
9789025460006 (paperback)

Besprekingen

Als briljant ondernemer weet Sir Jack Pitman aan het eind van zijn carrière een groot gat in de markt te dichten met een soort 'samenvatting' van Engeland, een plek waar de culturele toerist alle attracties van het land bij wijze van spreken in een dag kan bezoeken. Sir Jack realiseert op het eiland Wight perfecte reconstructies van Buckingham Palace, de Tower, Stonehenge etc., bevolkt door acteurs die historische en fictieve personages verbeelden: de koninklijke familie, Robin Hood en zijn makkers, dr. Johnson en zelfs Manchester United. Het perspectief van het verhaal ligt bij Martha Cochrane, die in Sir Jacks staf de huiscynicus speelt, maar die, ambitieus als ze is, na haar ontdekking van de infantiele seksuele aberratie van haar chef, door chantage directeur wordt. In laconiek proza presenteerde Barnes (1946) in 1998 deze intelligente en geestige satire op het hedendaagse ondernemerschap (denk aan Rupert Murdoch), op Engeland, op de hypocriete overwaardering van onberispelijk sek…Lees verder

Over Julian Barnes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door WanderingTrad

Julian Patrick Barnes (Leicester, 19 januari 1946) is een Brits schrijver. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald; zijn bekendste werk is Flaubert's Parrot uit 1984. Naast zijn eigen naam gebruikt Barnes ook verschillende pseudoniemen zoals Dan Kavanagh, Edward Pygge en Basil Seal.

Biografie

Zijn opleiding genoot hij aan gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de City of London School en het Magdalen College in Oxford. Na zijn opleiding werkte hij als lexicograaf en later als journalist. Hij schreef onder meer recensies voor The Observer en The Sunday Times. Pas later ging hij zich voltijds toeleggen op het schrijven.

Julian Barnes is een broer van de filosoof Jonathan Barnes. Hij was gehuwd met de literaire agent Pat Kavanagh, die in 2008 overleed en over wie hij schreef in Levels of Life (Hoogteverschillen) en aan wie hij ook zijn roman The Sense of …Lees verder op Wikipedia