Strip
Nederlands

Loch Ness

Karel Biddeloo (auteur), Willy Vandersteen (naar het werk van)

Johan arriveert bij de Schotse Clan McLaury met een speciale opdracht van Koning Arthur: hij moet er de mysterieuze gebeurtenissen gaan onderzoeken die door verscheidene vissers gemeld werden omtrent een gigantisch monster dat in het meer zou wonen. 
Aanvankelijk wordt Johan zeer gemoedelijk onthaald door de McLaury's, waarop hij ook gebruik maakt van de situatie om eens te informeren naar

Extra onderwerp
fantasy, Loch Ness
Titel
Loch Ness
Auteur
Karel Biddeloo
Naar het werk van
Willy Vandersteen
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2003
[32] p. : ill.
ISBN
90-02-21344-1

Besprekingen

Nu er nog maar weinig draken zijn te verslaan, het weduwenbestand een zorgelijke laagconjunctuur doormaakt en de Ronde Tafel enkel een vage herinnering is, lijkt de Rode Ridder een nieuw doel in het leven te hebben gevonden: het ontraadselen van onverklaarbare gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis. In deel 198 verlost hij Zimbabwe van een nooit verklaarde mythe, nu reikt hij de Schotten een helpende hand, binnenkort komen waarschijnlijk de graancirkels aan de beurt.

Aan de oevers van het Loch Ness-meer heerst onrust. De McLaury-clan van Urquhart Castle en de McClantons van het naburige vissersdorp leven in onmin met elkaar. (McLaury en Clanton zijn 'toevallig' de namen van de bandietenfamilies in de lopende 'Blueberry'-cyclus: een hommage van Biddeloo of gebrek aan inspiratie?) Johan, die in opdracht van de koning de geruchten over een schrikwekkend monster onderzoekt, tracht beide partijen ter verzoenen. Zoals het een klassieke vete betaamt, zijn dochter McLaury en zoon Mc…Lees verder
De Rode Ridder is een strip uit de Vandersteenstal. De hoofdpersoon is ridder Johan, die het onrecht bestrijdt op de bekende zwartwitmanier uit het klassieke ridderverhaal. In veel verhalen uit deze serie wordt het specifiek middeleeuwse element echter wat naar de achtergrond gedrongen en treden sf-elementen op de voorgrond. Ook wordt een en ander regelmatig gelardeerd met magie, tovenarij en allerlei occulte zaken of exotische figuren zoals Ninja's of een Indiase sekte, die zich toelegt op wurgmoorden. De indruk bestaat dat met toevoeging van deze elementen getracht wordt de vaak vlakke verhalen kwalitatief enigszins op te krikken, hetgeen uiteindelijk toch niet het oppervlakkige karakter van deze serie kan verhullen, waarbij nog de rommelige tekenstijl (in kleur) opvalt. Vooral de Rubensiaanse vrouwenfiguren zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Over Karel Biddeloo

Karel Biddeloo (Wuustwezel, 17 augustus 1943 – Gooreind, 7 juni 2004) was een Belgisch striptekenaar, vooral bekend van de reeks De Rode Ridder, die hij eind jaren 60 van Willy Vandersteen overnam.

Biografie

Jonge jaren

Biddeloo volgde een opleiding aan het Instituut voor Sierkunsten en Ambachten te Antwerpen. Na zijn militaire dienst werkte hij hij als reclametekenaar voor een grootwarenhuis.

In 1966 kwam Biddeloo in dienst bij Studio Vandersteen, eerst als potloodtekenaar voor de serie Bessy en vervolgens werkte hij als inkter in de studio in Kalmthout aan de series Biggles en Karl May. Ook werkte hij mee aan de serie Safari.

De Rode Ridder

Maar Biddeloo werd vooral bekend als de nieuwe tekenaar van de reeks De Rode Ridder. Het eerste verhaal waarvan hij de schetsen mocht uitwerken en inkt zetten was De wilde jacht (al…Lees verder op Wikipedia

Suggesties