Boek
Nederlands

Sammie Stokvis en de pink van Pompirios

Karel Verleyen (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
+1
Sammie Stokvis en de pink van Pompirios
×
Sammie Stokvis en de pink van Pompirios Sammie Stokvis en de pink van Pompirios

Sammie Stokvis en de pink van Pompirios

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Door de vloek van zijn voorvader moet Sammie Stokvis de strijd aanbinden met de watervorst Pompirios, die een ring bezit waarmee hij de wereld onder water kan zetten. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Zeerovers
Titel
Sammie Stokvis en de pink van Pompirios
Auteur
Karel Verleyen
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
188 p., [4] p. pl.
ISBN
90-5908-074-2

Besprekingen

In het 'Nederlands Dagblad' van 25.11.03 las ik: "Wetenschappers maken zich zorgen over een raadselachtige algsoort die steeds grotere delen van het Groot Barrièrerif in Australië bedreigt". Even later sla ik Sammie Stokvis en de pink van Pompirios open en meteen al op de eerste bladzijde gaat het over reuzenkrabben die het leven in de Noordzee bedreigen. Een paar alinea's verder begrijp ik dat er geen enkel verband tussen de twee mededelingen bestaat als ik namen tegenkom als Sjarel Stokvis, Piet Prutoog en kaperschip de Schele Schelvis en als het gaat over zeerovers en de bloedvlag. Oude bekenden uit een eerder boek, Sammie Stokvis en de adem van Flatulus. De Sammie uit beide boeken is een verre nazaat van kaperkapitein Sjarel en beleeft samen met Mientje, Wouter, Saartje en Tony -- ze zijn alle vijf elf jaar en geboren op 11 november -- bloedstollende avonturen. Alle vijf ook nazaten van zeerovers die in de 18e eeuw op de Schele Schelvis voeren. Het is de taak van de …Lees verder
De vloek van zijn voorvader Sjarel dwingt Sammie weer tot een nieuw avontuur*. Dit keer moet hij de strijd aanbinden met Pompirios, de vorst van het water. Hij bezit een ring waarmee hij magische krachten kan aanwenden om de wereld onder water te zetten. Sammie heeft alle hulp nodig van zijn bondgenoten om Pompirios te verslaan. Avontuurlijk piratenverhaal met de gebruikelijke ingrediënten van het genre. De vloedgolf aan personages en gebeurtenissen maakt het verhaal niet altijd gemakkelijk te volgen. De grens tussen het werkelijke, het mythische, magische en onwerkelijke is moeilijk te onderscheiden. Een heldere verhaallijn ontbreekt hetgeen de spanning niet ten goede komt. Middenin bevindt zich een uitklapbare illustratie in kleur en zwart-wit die goed past bij de sfeer van het verhaal. Op het voorplat staat Sammie afgebeeld met Pompirios. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Karel Verleyen

Karel Valeria Cyriel Verleyen (Mechelen, 19 mei 1938 - Leuven, 18 november 2006) was een Vlaams schrijver.

Biografie

Karel Verleyen was de oudste zoon van de Vlaamse kinderboekenschrijver Cyriel Verleyen en broer van journalist Frans Verleyen. Als zoon van een kinderboekenschrijver wilde Mats Verleyen zelf absoluut geen schrijver worden. Hij studeerde rechten en haalde het leraarsdiploma. Vervolgens kwam hij voor de klas te staan. Een verhaal dat hij in de klas vertelde, werd uitgegeven en zo werd hij dan toch schrijver.

Toch werd hij eerst nog verkoopmanager, maar na een poosje keerde hij terug voor de klas. Daarnaast was hij van 1973 tot 1985 hoofdredacteur van het tienerblad "Top". Aansluitend werd hij adjunct-hoofdredacteur van de krant Het Volk, daarna nam hij het hoofdredacteurschap waar van Uit-Magazine (VTB-VAB) en Wintersportmagazine. Karel Verleyen vertaalde ook boeken en werkte mee aan leerboeken Nederlands vo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties