Boek
Nederlands

De nacht van vier november

Karin Fossum (auteur)
Als hun dochter verdwijnt, stort de wereld van een Noors echtpaar in.
Onderwerp
Rouwproces, Gezin
Titel
De nacht van vier november
Auteur
Karin Fossum
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Natt til fjerde november
Uitgever
[Antwerpen]:: Anthos /Manteau, 2006
220 p.
ISBN
90-223-2120-7 90-414-1132-1 9789022321201 9789041411327

Besprekingen

Dit verhaal gaat over het echtpaar Jon en Magnhild. Op 4 november verdwijnt hun 17-jarige dochter Jonna spoorloos. Ondanks pogingen van politie en pers wordt ze niet gevonden. Jon en Magnhild proberen op hun eigen manier dit verlies te verwerken. Magnhild praat met haar zus en Jon ziet in gedachten allerlei vreselijke dingen gebeuren. Uiteindelijk zoekt hij hulp bij een psycholoog. Afzonderlijk komen ze langzaam tot de overtuiging dat ze geen steun vinden bij elkaar en precies een jaar nadat Jonna verdwenen is, besluiten ze te gaan scheiden. Dan echter vindt een onverwachte gebeurtenis plaats. Dit verhaal heeft niet de verdwijning tot onderwerp, maar de gevoelens van de achterblijvers. Het is een aangrijpend verhaal dat de gevolgen laat zien van een dramatische gebeurtenis en de zeer verschillende reacties daarop. Ontroerend en verontrustend. Paperback, duidelijke druk.

Over Karin Fossum

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Karin Fossum, geboren als Karin Mathisen (Sandefjord, 6 november 1954) is een Noorse schrijfster van misdaadthrillers.

Reeds als tiener begon ze met het schrijven van poëzie. Op haar twintigste verscheen er een dichtbundel van haar die goed ontvangen werd. Haar tweede bundel kreeg echter vrij veel negatieve kritiek en dit was de reden waarom ze een hele poos stopte met schrijven. Karin Fossum heeft daarna als alleenstaande moeder vele jaren in verschillende instellingen, ziekenhuizen en homes gewerkt. Een bron van levenservaring en mensenkennis die veel van haar psychologisch inzicht verklaart.

Eva's oog, het eerste deel in de misdaadreeks rond Konrad Sejer, verscheen in 1995. Voor het tweede deel, "Kijk niet achterom" uit 1996, kreeg de schrijfster de prestigieuze Riverton-prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Karin Fossum heeft haar eerste boek opgedragen aan haar overleden vader die de publicatie gelukkig nog n…Lees verder op Wikipedia