Inspecteur Sejer wordt geconfronteerd met de vermissing van een 6-jarig meisje en de afschuwelijke vondst van het lijk van een hulpvaardig 15-jarig meisje.
Titel
Kijk niet achterom
Auteur
Karin Fossum
Vertaler
Annemarie Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Se deg ikke tilbake!
Editie
13
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2011
312 p.
ISBN
9789022320662 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De setting in Kijk niet achterom is typisch Noors: een dorpje gelegen aan de diepe inham van een fjord aan de voet van een kale berg. De bewoners kennen elkaar oppervlakkig, zonder dat er evenwel sprake is van een hecht gemeenschapsgevoel; een gegeven dat inherent is aan de intrige, want het is juist de gestaag groeiende spanning tussen de bewoners onderling, veroorzaakt door wederzijdse verdenkingen en argwaan, die aan de basis ligt van het voornaamste spanningselement in deze roman. De mechaniek van deze roman verloopt zo glad en geruisloos dat, analoog met een bekende reclameslogan, je aan het ingenieuze van de opzet voorbij dreigt te gaan.

Inspecteur Sejer en zijn jongere collega Jacob Skarre worden belast met het onderzoek naar de moord door verdrinking van een jonge vrouw. Naargelang beide inspecteurs meer gegevens inwinnen bij familieleden en kennissen, krijgen zij geleidelijk aan een beter beeld van de leefwereld van de jonge vrouw; een wereld die zij maar niet i…Lees verder
Van de Noorse schrijfster (1954) verscheen in 1998 de spannende detective 'Eva's oog'* met inspecteur Sejer als hoofdpersoon. De liefhebber van Scandinavische misdaadroman wordt met dit boek getracteerd op een tweede policier waarin Sejer, wederom begeleid door zijn hond Kollberg, geconfronteerd wordt met de vermissing van een 6-jarig meisje en de afschuwelijke vondst van het lijk van de 15-jarige Annie Holland bij een eenzaam gelegen bergmeertje. Welke rol speelt de verstandelijk gehandicapte jongeman in de oude bestelwagen? Sejer weet d.m.v. ambachtelijk en minutieus speurwerk de dramatische laatste weken in het leven van de als hulpvaardig, vriendelijk en sportief bekend staande Annie te reconstrueren. Het geheel wordt door Fossum sensibel, spanningsgeladen en op pakkende wijze gesitueerd in een idyllisch zomers Noors fjordenlandschap, waar een kleine gemeenschap zwaar moet tillen aan een donker geheim. Duidelijke druk.

Over Karin Fossum

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Karin Fossum, geboren als Karin Mathisen (Sandefjord, 6 november 1954) is een Noorse schrijfster van misdaadthrillers.

Reeds als tiener begon ze met het schrijven van poëzie. Op haar twintigste verscheen er een dichtbundel van haar die goed ontvangen werd. Haar tweede bundel kreeg echter vrij veel negatieve kritiek en dit was de reden waarom ze een hele poos stopte met schrijven. Karin Fossum heeft daarna als alleenstaande moeder vele jaren in verschillende instellingen, ziekenhuizen en homes gewerkt. Een bron van levenservaring en mensenkennis die veel van haar psychologisch inzicht verklaart.

Eva's oog, het eerste deel in de misdaadreeks rond Konrad Sejer, verscheen in 1995. Voor het tweede deel, "Kijk niet achterom" uit 1996, kreeg de schrijfster de prestigieuze Riverton-prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Karin Fossum heeft haar eerste boek opgedragen aan haar overleden vader die de publicatie gelukkig nog n…Lees verder op Wikipedia

Suggesties