Grote letter
Nederlands

Moeder en dochter

Karin Peters (auteur)
De dochter van een landarbeider neemt in haar zucht naar rijkdom steeds verkeerde beslissingen.
Titel
Moeder en dochter
Auteur
Karin Peters
Taal
Nederlands
Uitgever
Abcoude: Grote Letter Bibliotheek, 2012
320 p.
ISBN
9789036427807 (hardback)

Besprekingen

Het is 1910. Pauline Reimers, dochter van een doodgewone landarbeider, heeft het hoog in de bol. Ze grijpt de kans om als dienstmeisje aan het werk te gaan op het landgoed De Ravenhorst dan ook met beide handen aan. Tijdens een feestavond op het landgoed vergaapt ze zich aan alle rijkdom, maar het loopt verkeerd af: ze wordt verkracht door twee gasten van het feest. Zwanger wordt ze aan de dijk gezet; ze vindt onderdak bij een tante waar haar dochter geboren wordt. De auteur maakt grote sprongen in de tijd, waardoor een groot deel van de roman zich ca. vijftien jaar later afspeelt. De verhouding en de karakterverschillen tussen moeder en dochter worden boeiend beschreven; ook enkele andere romanfiguren zijn interessante personages. De onlangs overleden Zeeuwse Catharina Pieters-Kodde (1938) schreef onder het pseudoniem Karin Peters meer dan negentig familie- en streekromans. Een makkelijk te lezen romantische familieroman met een christelijke ondertoon, voor een groot vrouwelijk publiek.

Over Karin Peters

Karin Peters, pseudoniem van Catharina Johanna Pieterse-Kodde (Aagtekerke, 3 februari 1938 - Middelburg, 20 november 2011), was een Nederlands schrijfster van familieromans.

Sinds 1967 publiceerde ze 94 boeken waarvan er in totaal meer dan een miljoen exemplaren verkocht werden. In 2008 werd ze koninklijk onderscheiden.

Privé

Peters trouwde in 1961 met Jo Pieterse. Het echtpaar kreeg een zoon en een dochter. Haar echtgenoot overleed in 2002.

Bibliografie

(jaartallen eerste druk -of herdruk- onder voorbehoud)

  • Een hart zoekt een haven (1967)
  • Frederike, wie ben je? (1970)
  • De drie van de overkant (1971)
  • Schaduw op de weg (1973), ook uitgebracht als Schaduw op mijn weg
  • Carmenchita (1974)
  • Leven begint met liefde (1974)
  • Lees verder op Wikipedia