Boek
Nederlands

Fer de boot : de gele vloot : AVI M3

Kristien Tack (auteur), John Williamson Noble (naar het werk van), Peter Townsend (illustrator)
Fer is een boot. Is er wat mis op zee? Dan vaart hij erheen. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Bevat
Jos aan de haak
Fer en Dol
Een kraan voor Bor
Fer en Nel
Een boot op de kust
Fer en Ark
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Fer de boot : de gele vloot : AVI M3
Auteur
Kristien Tack
Naar het werk van
John Williamson Noble
Illustrator
Peter Townsend
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2011
Box (6 dl.) + leeshulp (16 p.) + cd
ISBN
9789059327276 (hardback)

Besprekingen

Fer de boot: De gele vloot – AVI M3 is een pakket om beginnende lezertjes te laten oefenen. De verzameldoos bevat zes dunne boekjes, info voor ouders en leerkrachten en een audio-cd met zowel een Vlaamse als Nederlandse ingesproken versie van de verhaaltjes.
In het infoboekje voor ouders en leerkrachten wordt een algemene toelichting gegeven, en woordrijtjes om te oefenen. Die oefenrijtjes zijn niet steeds wisselrijtjes, zoals men zou verwachten bij eerste lezertjes. Men geeft telkens achttien woorden per verhaal, die zelfs niet altijd per klank bij elkaar staan (‘deel / paal / pol’ of zelfs’ rep / zwaar / gilt of boog / pats / hijst’), wat voor aarzelende lezertjes een drempel zou kunnen vormen. Hoewel men voorstelt het kind willekeurig een verhaaltje te laten kiezen, lijken de verhalen elkaar chronologisch op te volgen en refereert men naar de gebeurtenissen uit de vorige avonturen.
De verhaaltjes worden op de cd telkens ingeleid met een begintune en daarna onderst…Lees verder
Een gele cassette met zes boekjes op AVI-M3 over Fer*, een gestileerde veerboot in felle kleuren met grote ogen op het stuurhuis en een mond op zijn voorsteven. Hij redt samen met helicopter Tes mensen en boten die op het water in problemen zijn gekomen. Boven de grote kleurrijke tekeningen op dubbele pagina’s staan links en rechts drie tot zes regels tekst die door Fer gesproken wordt. De tekst is gedrukt in een groot schreefloos lettertype, met ruime interlinie. Achter in elk boek een puzzel. In een bijgevoegd boekje staat didactische info voor volwassenen en staan lijstjes met de kernwoorden uit de verschillende deeltjes. Op de audio-cd worden alle boekjes voorgelezen, zowel in het Vlaams als in het Nederlands. Deze goede Nederlandse bewerking is leuke leesoefenstof voor kinderen die fan zijn van boeken en tv-series als 'Cars' en 'Thomas en zijn vriendjes'. Zie www.ferdeboot.net. Vanaf ca. 6 jaar.