In de zomer van 1971 neemt een aantal studenten deel aan een psychologische studie waarbij het leven in een gevangenissituatie nagespeeld wordt.
Titel
The Stanford prison experiment
Regisseur
Kyle Patrick Alvarez
Componist
Andrew Hewitt
Naar het werk van
Philip G. Zimbardo
Acteur
Billy Crudup Michael Angarano Ezra Miller Tye Sheridan Olivia Thirlby Nelsan Ellis
Taal
Engels
Uitgever
Universal, ©2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
ca. 117 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Fins, Duits, IJslands, Italiaans, Noors, Portugees, Zweeds, Turks, Hindi, Arabisch, Engels voor slechthorenden Naar The lucifer effect van Philip G. Zimbardo
EAN
5053083060121

Besprekingen

Psychologisch drama van Kyle Patrick Alvarez, een verfilming van het controversiële experiment dat onderzoeker Philip Zimbardo in augustus 1971 met een aantal studenten uitvoerde in een namaakgevangenis in de kelders van Stanford University. De studenten krijgen $15 per dag en worden willekeurig onderverdeeld in gevangenen en bewakers. Het experiment had twee weken moeten duren, maar wordt door Zimbardo na zes dagen stopgezet, omdat het uit de hand loopt: de bewakers worden agressief en sadistisch, de gevangenen nederig en apatisch. Ook Zimbardo zelf gaat te veel op in zijn rol van gevangenisdirecteur. Billy Cudrup (Blood ties; Almost famous) is Zimbardo, verder onder meer Ezra Miller, Michael Angarano en Olivia Thirlby. Een beklemmende film over de psychologie van de macht, die op het Sundance filmfestival de prijs voor beste wetenschapsfilm won.