Boek
Nederlands

Het glazen koninkrijk

Lawrence Osborne (auteur), Paul Syrier (vertaler)
Een jonge vrouw vlucht ut New York naar Bangkok, maar komt daar terecht in een glamourwereld vol duistere spelletjes waar niemand te vertrouwen is.
Titel
Het glazen koninkrijk
Auteur
Lawrence Osborne
Vertaler
Paul Syrier
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The glass kingdom
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2020
271 p.
ISBN
9789044646085 (paperback)

Besprekingen

Glazen huis

Oplichters worden opgelicht: altijd een strak uitgangspunt voor een thriller, maar Lawrence Osborne heeft te veel oog voor het decor en vergeet de essentie, namelijk spanning.

Sarah Mullins kan niet meer terug. Als ze eenmaal geland is in Bangkok, moet ze New York voor eeuwig achter zich laten. In haar bagage: 300.000 dollar cash, het resultaat van een sterk staaltje schriftvervalsing. Ze neemt haar intrek in Het Koninkrijk, een glazen woontoren die vooral bevolkt wordt door expats, hun bedienden en een paar bijgelovige Thai. Veel meubels heeft ze vooralsnog niet, maar zolang de airco werkt, is ze tevreden. Zo dicht bij de evenaar kan het broeierig heet worden, ook figuurlijk trouwens: in de straten van Bangkok dreigen onlusten.

Vrienden heeft ze niet nodig maar ze kan haar nieuwsgierige buren niet eeuwig buiten houden. Dat zou haar verdacht maken in een luxewereldje waar alle westerlingen samenklitten. Dus aanvaardt ze een uitnodiging voor een meisjesavond – poker, sterke drank, marihuana en achterklap. Zitten mee aan de kaarttafel: chef-kok Ximena, manager Nat en de mysterieuze Mali, die blijkbaar met volle teugen van het jetsetleventje ge…Lees verder

Het duurt even voor je gegrepen wordt door de broeierige en bedwelmende sfeer van het verhaal en van Bangkok, waar het verhaal zich afspeelt, en waar je, net als de uit New York gevluchte Sarah, probeert de mysterieuze wereld om je heen te begrijpen. De auteur (1958) heeft zelf in Bangkok gewoond en weet het gekrioel van de Thaise hoofdstad krachtig te verbeelden. Een rijk palet aan kleuren, geuren en geluiden doen een beroep op je zintuigen en maken de stad intens voelbaar. De personages zijn vreemde figuren, niet te vertrouwen, zoals Sarah steeds opnieuw ervaart, en daardoor juist intrigerend. Ze lijken allemaal wat te verbergen te hebben, er worden spelletjes gespeeld, door bijna iedereen in het verhaal, zoals de auteur dat in feite doet met de lezer. Hij dompelt je onder in een wereld van hitte en honden, van geesten en geheimen, met een apotheose die verrassend is en toch ook weer niet. Jammer dat de vertaling hier en daar rammelt. Zo wordt Sarah een 'nieuwkomster' genoemd en lee…Lees verder