Boek
Nederlands

Koninginnenrit

Liza Van Sambeek (auteur)
Een stel vriendinnen dat lief en leed met elkaar deelt, nadert nu de zestig; ze willen nog een keer tot het uiterste in hun leven gaan.
Titel
Koninginnenrit / Van Sambeek
Auteur
Liza Van Sambeek
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2008
286 p. : ill.
ISBN
9789044612158

Besprekingen

Een stel levenslustige vrouwen van om en bij de zestig woont samen in een pand in Amsterdam dat ze 'Het Verwende Nest' hebben gedoopt. Ze willen ? zoals ze het zelf uitdrukken ? nog één keer 'vlammen'. Ze hebben al een gezamenlijke geschiedenis achter de rug die werd beschreven in twee eerder verschenen romans, Zadelpijn en ander damesleed en Het verwende nest, en in dit nieuwe deel zijn de dames weer een tikje ouder, maar zeker niet versleten. Samen noemen ze zich de 'Tîtes' of ook wel de 'Tietjes', en elk van hen wil er nog wat van maken voor het niet meer kan. Agnes wil letterlijk een koninginnenrit rijden, op de fiets naar Santiago de Compostella. De gezette Max wil mee, maar blijkt daar fysiek niet toe in staat te zijn. Haar 'koninginnenrit' speelt zich af op een ander vlak, zoals haar dochter die aan anorexia lijdt, en vriendin An, die een zware hartoperatie moet ondergaan. De operatie slaagt en An kan daarna opgaan in de hereniging met haar ex-man Hugo. Yvonne hee…Lees verder
De vriendinnen, bekend uit 'Zadelpijn en ander damesleed' en 'Het Verwende Nest', die elk jaar een lange fietstocht maakten, naderen de zestig. De tijd van de plastische chirurgie en hartstochtelijke verhoudingen lijkt (bijna) voorbij. Yvonne maakt een eind aan haar relatie met een in een bouwfraude verwikkeld geraakte charmeur die haar en passant voor een ton oplichtte, An ontziet nauwelijks haar slechte hart totdat alleen een zware operatie haar nog kan redden, Agnes onderneemt haar koninginnenrit–de zwaarste etappe in een wielerwedstrijd–door helemaal naar Santiago de Compostella te fietsen. Dit is zomaar een greep uit de vele gebeurtenissen, vol verwijzingen naar de actualiteit. Het boek is dit keer alleen door Ciel van Sambeek geschreven, bijgestaan door Loes Noy. De stijl is vlot, op het populaire en studentikoze (en soms grove) af, al rammelt het grammaticaal nogal eens. Vooral een boek voor de vakantie, waarin de best zware problemen (hartoperatie, anorexia) soms op een 'Goois…Lees verder

Over Liza Van Sambeek

Liesbeth van Erp (Valkenswaard, 1953) is een Nederlandse schrijfster, woonachtig in Den Haag.

Zij vormt samen met Ciel Heintz het schrijversduo Liza van Sambeek. Zij schreven in 2003 de roman Zadelpijn en ander damesleed onder dit pseudoniem.

Liesbeth van Erp is getrouwd en heeft een zoon en dochter.

Biografie

Liesbeth van Erp is geboren in 1953 in Valkenswaard. Na het gymnasium ging ze Geneeskunde studeren in Nijmegen. Ze werkte in een ziekenhuis in Den Haag als assistent en gynaecoloog. Ze adviseert sinds 2003 ziekenhuisbesturen, zorgverzekeraars en overheidsinstellingen over onder meer hun bedrijfsstrategie. Ze richtte De Praktijk, ondernemers in zorg op.

In 2003 verscheen Zadelpijn en ander damesleed. Van Erp schrijft ook liedjes.

Externe links

  • Liza van Sambeek