Boek
Nederlands

De gele gifsmurrie

Marc De Bel (auteur), Leilah Lierman (auteur), Michaël Vincent (illustrator)
In het bos van de Boeboeks wordt gif gestort. Piepel en Soeza proberen het bos te redden. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De gele gifsmurrie
Auteur
Marc De Bel Leilah Lierman
Illustrator
Michaël Vincent
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2008
135 p. : ill.
ISBN
9789022323342

Besprekingen

In dit boek worden de groene Boeboekwezentjes Piepel en Soeza weggezonden naar de Boergooien, een nabijgelegen bos dat wordt bedreigd door een walgelijke, gele smurrie. Oom Loko heeft nl. met eigen ogen gezien hoe een grote machine een stinkend goedje in de nabije beek heeft geloosd. Onderweg komen Piepel en Soeza heel wat interessante dieren en gebieden tegen, maar ze ontdekken ook dat niet iedereen het goed voor heeft met hen. Ze moeten dus verschillende gevaren overwinnen om tijdig bij de Boergooien aan te komen, want de gifsmurrie is niet meer te stoppen en baant zich snel een weg naar andere gebieden.

Dit nieuwste Boeboekverhaal kwam net zoals het vorige (Het pimpelpaarse Polderspook, Tingel, 2007) tot stand met de hulp van Natuurpunt. Op deze manier wil de vereniging jonge kinderen bewust maken van de schoonheid van de natuur. Bovendien komt de lezer hier meer te weten komen over enkele natuurgebieden in Vlaanderen (de Blankaart, de Boergooien en het gebied rond d…Lees verder
Piepel en Soeza zijn twee fantasiewezentjes (Boeboeks) die in het Biezenbos wonen. Het bos wordt opgeschrikt door gevaarlijke, gele gifsmurrie die mensen in de beek hebben gedumpt. Opa Kakadoris stuurt Piepel en Soeza erop uit om de dieren in het nabijgelegen bos, het Boergooien, te waarschuwen en de smurrie te stoppen. Onderweg maken de Boeboeks van alles mee. Het boek bestaat uit dertig korte hoofdstukken, opgesierd met een aantal zwart-wittekeningen. Het taalgebruik is niet moeilijk, maar bevat wel woorden die in Nederland niet vaak worden gebruikt. De vele namen en personages zijn soms verwarrend en het wordt ook niet duidelijk wat een Boeboek nou eigenlijk is. Het verhaal is weinig spannend en het aandeel van Piepel en Soeza bij het redden van het bos stelt niet veel voor. De boodschap van het verhaal, respect voor de natuur, wordt teniet gedaan door de vrij agressieve revanche van de dieren op de vervuiler. Achter in het boek is het Boeboeklied uit het verhaal te vinden in diver…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties