Boek
Nederlands

Epinona : dochter der Eburonen

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Epinona (ik-figuur) is lid van de Comatos-clan. Op een dag wordt ze samen met haar moeder door een naburige stam ontvoerd en als slaaf meegevoerd naar de Rotsburcht. Ondertussen komen de Romeinse legers steeds dichterbij. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Epinona : dochter der Eburonen
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2016 | Andere uitgaves
415 p. : ill.
ISBN
9789461316257 (paperback)

Besprekingen

Aanleiding voor dit historisch verhaal is de tijdelijke tentoonstelling 'Ambiorix, koning van de Eburonen' in het Gallo-Romeins museum in Tongeren. In samenwerking met het museum schreef Marc de Bel het verhaal van het roodharige Eburonenmeisje Epinona, dat ook als levensgroot beeld de museumbezoeker verwelkomt en kinderen meeneemt op de Epinona-audiotoer door het museum. Haar mantelspeld in de vorm van een paardje speelt ook in het boek een belangrijke rol.

Het verhaal van het Keltenmeisje Epinona zelf is ingebed in de beschrijving van het verjaardagsfeestje van de twaalfjarige Mayra in 18 v.C. Van haar oma Nona krijgt ze een mantelspeld in de vorm van een paardje cadeau. Oma Nona werd als Epinona geboren in 69 v.C. en maakte mee hoe de Romeinse Kortzwaarden onder Caesar de Kelten uit o.m. het Maasland verdreven tot over de Schelde. Onder koning Ambiorix verzetten de Eburonen zich tevergeefs tegen de bloedige, moordende overrompeling van hun land. Epinona is een krachtig meis…Lees verder
Prachtige, breed uitgesponnen historische vertelling, waarin Epinona (ik-figuur), lid van de Comatos-clan de hoofdrol speelt. De Comatos-clan leefde vanaf ca. 140 voor Christus in het land van de Eburonen (Gallië), de huidige omgeving van Belgisch-Limburg, de streek rond Tongeren. We leren in dit liefdevol geschreven verhaal het harde dagelijkse bestaan kennen van een aantal Germaanse volkeren uit de streek. Het is een periode van leven en overleven, van bijgeloof en rituelen. Naast het feit dat er in dit verhaal voortdurend gevochten moet worden – stammen onderling, maar ook stammen die zich verenigen teneinde zich te kunnen verdedigen tegen de Romeinse legers die het gebied komen bezetten – is er ook oog voor de dagelijkse gewoonten en gebruiken, het voedsel, de huisnijverheid, omgang met huisdieren, vriendschappen, mannen en vrouwen, het gebruik van kruiden, volkswijsheden en dorpsfeesten. Het vlot geschreven verhaal is ongemeen boeiend en lezers zullen er hun (geschiedkundige) har…Lees verder

Epinona

Gallië, 18 v.C. Oma Epinona (Nona) woont met opa Boyan in het grote Loosbos. Aan haar kleinkinderen vertelt ze haar leven. Als klein meisje woonde ze in het land van de Eburonen bij het oude Eikenbos. Op de burcht bij de Taxusheuvel woonde koning Ambiorix. Nona is bevriend met Timon. Zij kent veel kruiden en kan goed overweg met de dieren. Wanneer de Atuatuken vee stelen van de Eburonen, ontstaat er oorlog tussen de twee stammen. De Atuatuken nemen Nona en haar moeder mee als slavinnen naar de Rotsburcht. Uiteindelijk belanden ze bij de smid Fergos, die hen goed behandelt. Zijn zoon Boyan wordt verliefd op Nona. Intussen dringen de Romeinen door in het Gallische gebied. Sommige stammen onderwerpen zich. De Atuatuken worden omsingeld en moeten al hun wapens inleveren. Ze komen in opstand, maar worden door de Romeinen verslagen. Nona en Boyan ontkomen. Nona keert terug naar haar dorp. Na de slag in het Schemerdal, waar anderhalf legioen onder leiding van Sabinus en Cotta wordt uitgem…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia