Boek
Nederlands

Pit en Puf gaan in bad

Marc De Bel (auteur), Luc Sauviller (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Pit en Puf willen niet in bad. Maar dan maken ze een boot en gaan ze varen. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Bad
Extra onderwerp
Bad (jeugd verhalend)
Leesniveau
AVI 4
Titel
Pit en Puf gaan in bad / tekst Marc de Bel ; ill. Luc Sauviller
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Luc Sauviller
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2004
[28] p. : ill.
ISBN
90-02-21780-3

Besprekingen

Uit de voorbereidingen die mama Moes en papa Pompel treffen, blijkt dat er koek wordt gebakken in het boeboekshol. Pit en Puf helpen mee het deeg te maken en voegen er een paar extra ingrediënten aan toe... Als er overschot aan deeg is, maakt Pit er een hoofd van. Als al de baksels uit de oven komen blijkt de gelijkenis tussen het koekhoofd en het hoofd van Puf nog groter...

In het tweede boek roept Mama Moes Pit en Puf naar het boeboekshol omdat het tijd is om in bad te gaan. Pit en Puf voelen daar niet veel voor en besluiten om een botervlootje in een bootje om te bouwen en een rondvaartje op de beek te maken. De twee boeboeks komen in een stroomversnelling terecht, hun boot vaart recht tegen een boomstronk en loopt vol water...

Twee kleurrijke, boeiende boekjes voor eerste lezers (resp. AVI 3 en AVI 4). [Lydia Herdies]
De harige, groene boeboek-wezentjes Pit en Puf moeten van mama in bad maar dat willen ze niet. Ze gaan spelen in het bos en vinden een botervloot, waar ze een boot van maken. Het water in de beek stroomt snel en de boot zinkt. Mama denkt dat ze alvast in bad zijn gegaan. Flinterdun verhaaltje, dat het vooral moet hebben van de over twee pagina's doorlopende, gekleurde humoristische illustraties van de Boeboeks, die bekend zijn uit eerdere boeken van de schrijver. Deeltje uit een Pit en Puf-reeks met eerste leesboekjes, geschreven op AVI 3-niveau (op het boekje staat AVI 4-niveau vermeld). Eenvoudig taalgebruik met veel dialoog en een enkele lange zin. De tekst, gedrukt in een duidelijk schreefloos lettertype, staat in de illustraties; hoofdletters en veel interpunctie. Klein, bijna vierkant boekje met een kleurrijke harde kaft. Visueel gezien misschien aantrekkelijk voor de beoogde lezersgroep, maar qua inhoud een mager geheel. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties