Boek
Nederlands

Stiene en de bultgriezel

Marc De Bel (auteur), Steven Dhondt (illustrator)
+1
Stiene en de bultgriezel
×
Stiene en de bultgriezel Stiene en de bultgriezel
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Cruysem, 1654. Stiene Ster woont in een boerderijtje aan de rand van het kasteelbos. Omdat Stiene niet geschikt lijkt voor het harde leven op de boerderij, wordt ze als hulpje naar het kasteel gestuurd, om geld te verdienen voor het gezin. Stiene ontdekt dat er vreemde dingen aan de hand zijn op het kasteel. Zij wil echter meedoen aan een wedstrijd aan het Hof, want daarmee kan ze haar familie in
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Stiene en de bultgriezel / Marc de Bel ; met tek. van Steven Dhondt
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Steven Dhondt 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Tingel, 2007
254 p. : ill.
ISBN
9789077060612

Besprekingen

Stiene Ster moet om het familie-inkomen aan te vullen, gaan werken bij de baron. Daar hoort ze dat de koning een grote geldprijs uitlooft voor degene die de beste afbeelding van hem maakt. Omdat Stiene waanzinnig goed boetseert, besluit ze, met Wannes de bultenaar, naar het koninklijk paleis te vertrekken. De reis is moeilijk, beangstigend en avontuurlijk. Ze worden beroofd, achtervolgd, doen mee in een circus en ontmoeten de vreemdste figuren. Ze weten niet wie ze wel en niet kunnen vertrouwen. Maar door vertrouwen in elkaar en met soms onverwachte hulp van buiten slaan ze zich door alles heen. Uiteindelijk bij de koning wacht hen nog de grootste verrassing. Vlot geschreven boek in vier delen (Thuis, Op het kasteel, Onderweg, Op het paleis), die elk weer uit veel korte hoofdstukjes bestaan. De gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op en de meest vreemde zaken lijken hier gewoon. Het is feitelijk een sprookje over goed en kwaad, vriendschap en vertrouwen. Jammer dat het slot van …Lees verder

Stiene en de Bultgriezel

Dit verhaal speelt zich af in Cruysem in het jaar 1654. Stiene Ster woont er in een boerderijtje aan de rand van het kasteelbos. Eigenlijk heet ze Stiene van Vliet. De naam Ster kreeg ze van haar grootvader. Die vond dat het meisje over bijzondere gaven beschikte. Dat is ook zo. Ze kan namelijk uit een kneedbare materie de meest wonderlijke beeldjes maken. Die gave meent ze te kunnen gebruiken wanneer ze hoort dat er in een naburig kasteel een wedstrijd wordt georganiseerd waarmee ze haar gewicht in goudstukken kan verdienen. Op die manier kan ze haar familie voor de rest van hun leven uit de zorgen helpen. Op haar tocht naar het naburige kasteel wordt ze vergezeld door Wannes, een gebochelde jongen die op het kasteel waar Stiene als diensmeisje werkt, wordt opgevoed. De tocht verloopt niet zonder moeilijkheden. Alle ingrediënten die in een historisch verhaal kunnen voorkomen, worden aangeraakt. Ze ontmoeten er zonderlinge figuren, maken kennis met bedrog en wantrouwen en leren lan…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties