Boek
Nederlands

Mijn kinderjaren in de Provence

Marcel Pagnol (auteur)
+1
Mijn kinderjaren in de Provence
×
Mijn kinderjaren in de Provence Mijn kinderjaren in de Provence

Mijn kinderjaren in de Provence

Beschrijving van de jeugdherinneringen van de auteur (1895-1974) aan de tijd die hij in de Provence doorbracht, waar hij als achtjarige meteen verliefd is op de prachtige omgeving.
Bevat
Titel
Mijn kinderjaren in de Provence
Auteur
Marcel Pagnol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Souvenirs d'enfance
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2018
412 p.
ISBN
9789044539073 (paperback)

Besprekingen

Stuiteren in de Provence

Memoires. Wie de magie van de garrigue wil ervaren zonder naar de Provence te reizen, vindt royaal zijn gading in de jeugdherinneringen van Marcel Pagnol.

In 1941 gaf Marcel Pagnol (1895-1974) een makelaar de opdracht een landgoed te kopen in de buurt van Marseille, om er een Provençaalse versie van Hollywood uit de grond te stampen. Groot was zijn verbazing toen het ongezien aangeschafte optrekje het Château de La Buzine bleek te zijn, 'het kasteel van de angst' uit zijn kinderjaren. De anekdote staat opgetekend in Een kasteel voor mijn moeder, het tweede deel van zijn Souvenirs d'enfance, dat onlangs voor ons taalgebied werd ontsloten. Om een onverklaarbare reden werd het samen met De gloriedagen van mijn vader ( DSL, 11 augustus 2017) gebundeld tot Mijn kinderjaren in de Provence, wat vervelend is voor de lezers die het eerste deel vorig jaar al hebben aangeschaft. Hoe dan ook, die jeugdherinneringen verschijnen nu voor het eerst in het Nederlands, en dat zou, nom de Diousse, tijd worden ook.

Bij ons is Pagnol synoniem met de succesvolle film Manon des sources, maar zijn Souvenirs d'enfance brachten nog meer ge…Lees verder

Bundeling van deel 1 en deel 2 van de vierdelige autobiografische romancyclus 'Souvenirs d'enfance' van de Franse auteur Marcel Pagnol (1895-1974; romans, toneel, films; 1946: lid Académie française). Hierin verhaalt hij over zijn Provençaalse jeugdjaren, waarbij het verleden romantisch wordt ingekleurd. In het soepel gestileerde eerste deel uit 1957, vertaald als 'De glorietijd van mijn vader'*, getuigt Pagnol over het kind dat hij niet meer is, het 'toneelfiguurtje' van vroeger, 'opgelost in het niets'. Hij is de eerstgeborene van de vier kinderen uit het huwelijk van zijn vader Joseph, onderwijzer, met moeder Augustine, naaister. Hij beleeft een onbekommerde jeugd in Saint-Loup vlakbij Marseille en voelt zich innig verbonden met de sprookjesachtige ruigte rond het vakantieonderkomen La Bastide neuve, een opgeknapte bouwval. Het geslaagde jachtavontuur aldaar van zijn antiklerikale vader en katholieke oom Jules verbeeldt een glorieuze oerbeleving, hun terug naar de natuur. In deel t…Lees verder

Over Marcel Pagnol

Marcel Pagnol (Aubagne, 28 februari 1895 – Parijs, 18 april 1974) was een Frans schrijver, toneelschrijver, en filmregisseur.

Op de middelbare school in Marseille richtte hij, samen met enkele medeleerlingen, het tijdschrift Fortunio, het latere Cahiers du Sud, op. In 1915 was hij reserveleraar op verschillende scholen. Van 1923 tot 1926 was hij leraar Engels op het Lycée Condorcet in Parijs.

Vanaf 1922 begon Pagnol toneelstukken te schrijven. De eerste bleven onuitgegeven. Samen met zijn schoolvriend Paul Nivoix schreef hij in 1925 Les Marchands de la Gloire. Een jaar later schreef hij Jazz, wat zijn eerste succes werd. In 1928 werd hij bekend bij het grote publiek met Topaze, het stuk dat zijn definitieve doorbraak betekende. Zijn stuk Marius, dat een jaar later werd opgevoerd verscheen, sloeg eveneens aan bij het grote publiek. De vervolgstukken Fanny (1932) en César (1946) verschenen in de jaren daarna…Lees verder op Wikipedia