Boek
Nederlands

Aan de andere kant van de zee ...

Marina Marcolin (auteur), Janna Carioli (auteur)

Aan de andere kant van de zee ...

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Luuk woont met zijn vader in een vuurtoren. Hij gooit briefjes in flessen in zee om te ontdekken wie er aan de overkant woont. Oblong prentenboek met paginagrote aquarellen in zand- en blauwtinten. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Aan de andere kant van de zee ...
Auteur
Marina Marcolin Janna Carioli
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Giordano del faro
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2010
[26] p. : ill.
ISBN
9789051161342 (hardback)

Besprekingen

Luuk woont in een vuurtoren. Elke dag kijkt hij uit over de zee en vraagt hij zich af wie er aan de overkant woont. Hij stopt briefjes in flessen en laat ze door de golven meevoeren, maar krijgt geen antwoord. Op een dag geeft hij het bijna op: 'Is er dan echt niemand aan de andere kant van de zee?' vraagt hij zich af. En dan gebeurt het... Hij krijg zelf flessenpost, in het Engels. Beetje bij beetje leert hij de taal, zodat hij met Lizzie, zijn nieuwe vriendinnetje, kan communiceren. En uiteindelijk besluit hij haar op te zoeken.
Janna Carioli slaagt er met dit leuke boek in het klassieke gegeven van de flessenpost een onverwachte wending te geven door het meisje aan de overkant te laten terugschrijven in het Engels. De eenvoudige plot is in feite ondergeschikt aan de sfeerschepping. In korte, heldere zinnen schetst de schrijfster een beeld van Luuks wereld, die gedomineerd wordt door de zee: zijn huis (een vuurtoren), zijn speelgoed (aangespoelde flessen en stenen) en zijn hunker…Lees verder
Luuk woont met zijn vader in een vuurtoren. Hij speelt op het strand met dat wat de zee aanspoelt en vraagt zich af wie er aan de andere kant van de zee woont. Via flessenpost probeert hij contact te krijgen en pas na een heel lange tijd komt hij te weten wie daar, in Engeland, woont. Hij leert zelfs wat Engelse woorden. Een schilderachtig, oblong prentenboek over ontdekken, geduld, vertrouwen, volharding en vriendschap. De meestal twee paginagrote aquarellen geven mooie, soms wat dromerige, sfeerbeelden van het leven bij zee, waarbij de warme zand- en blauwkleuren overheersen en op vreemde plaatsen vissenvormen te zien zijn. Door het gebruik van losjes neergezette contourlijnen is er ook de nodige stevigheid. De tekst staat goed leesbaar in of naast de tekening, waarbij je vanzelf uitgenodigd wordt om ook enkele Engelse woorden te leren. Vanaf ca. 5 jaar.

Aan de andere kant van de zee

Het jongetje Luuk woont wel in een heel speciaal huis, een vuurtoren. Luuk woont er graag, zo vlak aan de zee. Toch is Luuk ook heel benieuwd of er aan de andere kant van die zee ook iemand woont. Hij besluit een brief in een fles te posten op zee om erachter te komen.
Het verhaal is zeer sober en eenvoudig gehouden. Het is ook niet echt vernieuwend qua idee. De prachtige aquareltekeningen geven het verhaal echter een nieuwe, prachtige dimensie. Je voelt als het ware de mist, de warmte op het strand, het ongeduld van de jongen … De tekeningen zelf verbergen een schat aan informatie en details over het verhaal. Een boek voor al wie van de zee en mooie, subtiele prenten houdt.