Boek
Nederlands

Collector

Markus Heitz (auteur), Eisso Post (vertaler)
Als door de vondst van enkele mysterieuze artefacten de mensheid in staat is tot ruimtereizen, komt ze al snel in contact met een buitenaardse beschaving die het op die voorwerpen heeft voorzien.
Extra onderwerp
SCI, fantasy
Titel
Collector
Auteur
Markus Heitz
Vertaler
Eisso Post
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Collector
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2011
480 p.
ISBN
9789024533183 (paperback)

Besprekingen

De Duitser Markus Heitz is een schrijver en journalist die al een imposant oeuvre op zijn conto heeft. In onze contreien is vooral zijn vierdelige cyclus ‘De Dwergen’ bekend. Wat de liefhebbers van imposante fantasyreeksen meestal niet weten, is dat Heitz ook een reeks op zichzelf staande thrillers heeft geschreven, uiteraard ook in een fantasysetting. Voor zijn nieuwe roman heeft hij zich een nieuwe uitdaging gesteld. In tegenstelling tot zijn vorig werk is Collector namelijk een stap in de sciencefiction, en dat is toch wel verrassend. Beide genres zijn dan wel aan elkaar verwant, ze hebben toch elk hun eigen geplogenheden en soms net niet vastgeroeste verhaallijnen en trucjes. Heitz’ creatieve geest weet echter een eigenwijze invulling aan het genre te geven.
Technische beschrijvingen maken een onlosmakelijk deel uit van het boek, maar ze belemmeren het lezen niet. De vier pagina’s met namen en vreemde woorden die helemaal aan het begin van het verhaal zijn ingevoegd, …Lees verder
Heitz behoort met boeken als 'De dwergen' en 'Drakenvuur' tot de best verkopende fantasy-auteurs van Europa. Met deze titel gooit hij het over een geheel andere boeg en waagt hij zich aan sciencefiction. Gezet in 3042 is de mensheid tot interstellaire ruimtevaart in staat door de vondst van artefacten van een oude beschaving. Echter, velen azen op deze waardevolle artefacten, waaronder de buitenaardse Collectors. Wat volgt, is een onderhoudend ruimteavontuur, waarin de actie centraal staat en de karakterisering onderschikt is. Niet zo verwonderlijk, want dit boek is gebaseerd op een computerspel. Het wat zwakke plot is niet gecompliceerd en komt tot een onbevredigende afronding. Het taalgebruik is eenvoudig. Een verklarende woordenlijst voor de gebruikte termen, plus een lijst van personages, staat voorin het boek. Men kan zich niet aan de indruk onttrekken, dat deze fantasy-schrijver niet in staat was zich het SF-idioom machtig te maken. Het is zeer de vraag of zijn vele fantasy-fans…Lees verder

Over Markus Heitz

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Niccolò Caranti

Markus Heitz (Homburg, 10 oktober 1971) is een Duitse schrijver van epische fantasy, vooral bekend voor zijn De Dwergen-serie. Heitz verkreeg de laatste paar jaar internationale erkenning in Europa, na de Engelse vertaling van zijn boeken.

Bibliografie

De Dwergen

 • 2003 - De Dwergen
 • 2004 - De Strijd van de Dwergen
 • 2005 - De Wraak van de Dwergen
 • 2008 - Het Lot van de Dwergen
 • 2015 - De Triomf van de Dwergen

Ulldart: de Donkere Tijd

 • 2002 - Schaduwen boven Ulldart
 • 2002 - De Orde van het Zwaard
 • 2002 - Het Teken van een Duistere God
 • 2003 - Het Oog van Tzulan
 • 2005 - De Magie van de Macht
 • 2005 - De Bronnen van het Kwaad

Ulldart: De Nieuwe Tijd