Vertelling over het latere leven van Leo Tolstoy en zijn vrouw
Onderwerp
Tolstoj, Lev N
Titel
The last station
Regisseur
Michael Hoffman
Naar het werk van
Jay Parini
Componist
Sergei Jevtoesjenko
Acteur
Helen Mirren Christopher Plummer 1929-2021 Anne-Marie Duff James McAvoy
Taal
Engels
Uitgever
E1 Entertainment, 2010
1 dvd-video
Oorspr. opname
2009
Speelduur
ca. 108 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713045222024

Besprekingen

Britse biopic uit 2009 van Michael Hoffman (One fine day; The emperor's club), met Helen Mirren (The queen; Prime suspect) en Christopher Plummer in de hoofdrollen. Verder spelen mee James McAvoy, Anne-Marie Duff e.a. Vertelling over het latere leven van Leo Tolstoy en zijn vrouw die hem dertien kinderen schonk. Leo Tolstoy, schrijver van meesterwerken als Oorlog en vrede en Anna Karenina, en zijn vrouw hebben een innige liefdesrelatie ondanks hun afwijkende idealen. De pers is positief tot zeer enthousiast. André van Waardenburg (NRC 24-2-'10) geeft 3 (van 5) balletjes: 'Alle acteurs spelen vet aangezet, waardoor het toch al melodramatische gegeven wel erg uitgemolken wordt.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 25-2-'10) geeft 4 (van 5) sterren: 'Het spel van Mirren en Plummer is grandioos en een acteerduel op het hoogste niveau!.' Barbara Plasmans (Movie2movie,i) geeft zelfs alle 5 sterren: 'Wat een stijve film had kunnen worden over het laatste jaar uit het leven van de wereldberoemde Russis…Lees verder

Over Michael Hoffman

Michael Hoffman (Hawaï, 30 november 1956) is een Amerikaans filmregisseur. Hoffman, hoewel geboren op Hawaï, groeide op in Payette (Idaho), waar hij een goede basketbalspeler was.

Hoffman studeerde aan de Boise State University. Hij was in 1976 een van de oprichters van het Idaho Shakespeare Festival (samen met Doug Copsey en Victoria Holloway). Terwijl hij aan de Boise State University studeerde werd hij verkozen tot preses, en verdiende hij door zijn werk de zeer gewilde Rhodesbeurs. Terwijl hij zijn studie voortzette in Oxford, verbreedde hij zijn horizon in drama door een studentenfilm te maken, Privilege(1982), waarin een nog piepjonge Hugh Grant te zien is. Bevriend met John Schlessinger maakte hij zijn debuut met de volgende film Restless Natives (1985), een humoristische kijk op Schotse jongens; Schlessinger was producer van de film.

Daarna maakte hij Some Girls (1988) met een jonge Patrick Dempsey (McDreamy in Grey's Anat…Lees verder op Wikipedia