Boek
Nederlands

Adelaar in de sneeuw

Michael Morpurgo (auteur), Michael Foreman (illustrator)
+1
Adelaar in de sneeuw
×
Adelaar in de sneeuw Adelaar in de sneeuw
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
In 1940 is Barney (10) met zijn moeder onderweg naar een tante. Tijdens de lange treinreis vertelt een medepassagier over zijn kameraad Billy, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven van Adolf Hitler spaarde. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Adelaar in de sneeuw
Auteur
Michael Morpurgo
Illustrator
Michael Foreman 1938-
Taal
Nederlands
Uitgever
Tiel: Aerial Media Company, 2016
186 p. : ill.
ISBN
9789402601190 (hardback)

Besprekingen

In 1940 is de 10-jarige Barney met zijn moeder onderweg naar een tante, nu hun huis na een bombardement onbewoonbaar is geworden. Tijdens de lange treinreis is er een luchtaanval. De trein weet een tunnel te bereiken, waar gewacht wordt tot het weer veilig is. Om de wachttijd te doden, vertelt een medepassagier het verhaal van zijn kameraad Billy, die tijdens de Eerste Wereldoorlog oog in oog kwam te staan met Adolf Hitler en diens leven spaarde. Hij was zich later pijnlijk bewust van de invloed die hij daarmee had op de loop van de geschiedenis. Dit verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis, waarover voor en achter in het boek wordt verteld. De Britse Morpurgo (voormalig Children’s Laureate) publiceerde aansprekende verhalen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, waaronder ‘Warhorse’. Zijn toegankelijk geschreven verhalen bieden een goede mix van fictie en feiten, en zijn spannend om te lezen. De illustraties in zwart-wit maken het verhaal extra aantrekkelijk. Ruime druk. Vanaf ca…Lees verder

Adelaar in de sneeuw

Na een bombardement op Coventry tijdens de tweede wereldoorlog reizen Barney en zijn moeder met de trein naar Cornwall om het oorlogsgeweld te ontvluchten. Hun huis is volledig verwoest en veel van hun bezittingen zijn verloren gegaan. Onderweg worden ze beschoten door een Duits gevechtsvliegtuig en de trein moet een hele poos in een tunnel blijven staan. Barney houdt helemaal niet van het duister maar gelukkig raken hij en zijn mama aan de praat met oudere heer die in hun coupé is komen zitten. Om de tijd te doden vertelt de man het verhaal van zijn beste vriend Billy Byron met wie hij in de eerste wereldoorlog heeft gevochten. En het verhaal van Billy is heel bijzonder: niet alleen was hij een dappere soldaat die heel wat onderscheidingen kreeg, op het einde van de oorlog ontmoette hij de nog jonge Adolf Hitler. Die ontmoeting heeft verstrekkende gevolgen voor de loop van de geschiedenis want Billy laat de jonge, ontredderde soldaat leven tijdens de gevechten bij Marcoing (Frankr…Lees verder

Over Michael Morpurgo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Michael Morpurgo (St Albans, 5 oktober 1943) is een Brits kinderboekenschrijver.

Hij ging na de middelbare school naar de London University om er Engels te studeren. Hij heeft een jaar of tien les gegeven en is daarna werkzaam geweest in de stichting van zijn vrouw, Clara, de 'Farms for City Children'. Momenteel bezitten hij en zijn vrouw drie boerderijen waar jaarlijks zo'n 2000 kinderen op vakantie komen. Hij wisselt de dagen dat hij werkt op de boerderij af met de dagen dat hij schrijft.

Werk

Zijn boeken spelen vaak in het verleden. Soms is de tijd niet belangrijk voor het verhaal, soms beschrijft hij de historische gebeurtenissen zeer nauwkeurig. Zijn verhalen worden als ontroerend, avontuurlijk en grappig gezien. Dieren spelen vaak een grote rol en ook de relatie tussen mens en dier is zeer belangrijk.

Bibliografie