Boek
Nederlands

De odyssee van Mohamed

Overdenkingen over uiteenlopende maatschappelijke problemen door een Belgisch-Marokkaanse man die zijn echtgenote verloor bij de aanslag in Brussel in maart 2016.
Titel
De odyssee van Mohamed / Mohamed El Bachiri ; opgetekend door David van Reybrouck
Auteur
Mohamed El Bachiri David Van Reybrouck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
117 p.
ISBN
9789403180007 (paperback)

Besprekingen

Mohamed el Bachiri verloor zijn vrouw Loubna bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel. Na zijn eerder verschenen 'Een jihad van liefde' (2017)* klinkt nu drie jaar later wederom zijn stem. Hij neemt de lezer mee naar zijn jeugd in Molenbeek (Brussel), in zijn dagelijks leven als weduwnaar van drie kinderen en hij laat ons kennis maken met zijn visie op verbroedering als basis voor de toekomst. Daarbij schuwt hij de confrontatie niet: hij laat zich even kritisch uit over blanke onverdraagzaamheid als over islamitische 'kwezelarij'; de veroordeling van de westerse samenleving door de islam. Mooi is zijn schets van hoe de samenleving eruit kan zien, waarbij verschil mag bestaan en waarbij menselijkheid prevaleert. Hoewel in eenvoudige taal is zijn boodschap wijs en groots. In korte columns en getuigenissen deelt hij zijn visie op deze open, moderne samenleving en maakt de lezer bewust van wat krom is en wat nog rechter mag. Zonder daarbij in oordeel te vervallen. Pocketuitgave;; nor…Lees verder

Over Mohamed El Bachiri

Mohamed El Bachiri (Sint-Agatha-Berchem, 11 juli 1980) is een Marokkaanse Belg, woonachtig in Sint-Jans-Molenbeek. Hij was metrobestuurder totdat zijn vrouw Loubna Lafquiri omkwam als enige moslimslachtoffer in de metro bij de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Op 9 december 2016 gaf hij een opgemerkte speech voor TEDxHilversum, Un jihad de l'amour, en bracht die twee weken later opnieuw in De Afspraak.

Op 9 maart 2017 publiceerde hij samen met David Van Reybrouck het boek Een jihad van liefde, waarin hij vertelt over de aanslag, zijn vrouw en zijn drie kinderen die zonder moeder verder moeten. Het boek verscheen in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Een jaar na verschijning waren er ruim 100.000 exemplaren van verkocht, waarmee het een bestseller werd in Vlaanderen en Nederland. In 2017 werd Bachiri benoemd tot Pax Christi's Ambassadeur voor de vrede en kreeg ook de Prijs van de Gelijkheid op het gelijknamige festival.

Op 21 maar…Lees verder op Wikipedia