Daisy
Nederlands

Mijn moeders strijd

Murat Isik (auteur)
"Mijn moeders strijd" beschrijft de onvermoede emancipatiestrijd van Murat Isiks moeder Aynur: van haar geboortedorp Baltaş tot haar jaren in de Bijlmer, waar ze nog altijd woont en werkt. Het is een prachtig, ontroerend portret van Isiks moeder, zijn inspirator en grote voorbeeld.
Titel
Mijn moeders strijd
Auteur
Murat Isik
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2019
1 cd
Speelduur
1:36
Oorspr. uitgever
Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
Aantekening
Stem: Man Nederlandse stem Boekenweekessay 2019, een uitgave ter gelegenheid van de Boekenweek 2019

Besprekingen

De Boekenweek 2019 is van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart en heeft als thema 'De moeder de vrouw' (naar het klassieke gedicht van Martinus Nijhoff). Het begeleidende Boekenweekessay is van Murat Isik (1977), een Nederlandse auteur van Turkse afkomst, winnaar van onder meer de Libris Literatuur Prijs 2018. De titel is nog niet bekend.

Over Murat Isik

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Arild Vågen

Murat Isik (İzmir, 11 september 1977) is een Nederlandse schrijver en jurist. Zijn ouders zijn geboren in een dorp in het oosten van Turkije, in een alevitische Zaza-gemeenschap. (Ze waren dus geen soennitische moslims, zoals het merendeel van de Turken in Nederland.) Het dorp werd verwoest door de aardbeving van augustus 1966. De moeder van Isik, Aynur Tarhan (geboren in 1953), was een van de elf kinderen van haar moeder, van wie er drie in leven bleven. Op haar 13e, na de aardbeving, verhuisde zij met haar ouders naar Izmir.

Isik heeft een oudere zus. Kort na Isiks geboorte kwam het gezin naar Nederland, waar hij opgroeide in de Bijlmermeer (Amsterdam). Tijdens Isiks jeugd was zijn vader atheïst en communist. Zijn vader is overleden in september 2015, op zijn vierenzestigste, vijf maanden nadat hij weer in İzmir was gaan wonen.

Isik studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij in 2001 een half jaar studeerde aan San Francisco State…Lees verder op Wikipedia