Een Afrikaanse man, aangespoeld op een Zuid-Europees strand, probeert te overleven in het illegale circuit van Brussel.
Onderwerp
Vluchtelingen
Taal
Frans
Uitgever
O'Brother, [2012]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2011
Speelduur
134 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels
EAN
5414939249013
mooov

Besprekingen

Belgische psychologische thriller uit 2011 van Nicolas Provost, met Isaka Sawadogo (Swooni), Stefania Rocca en Dieudonné Kabongo. Amadou, een Afrikaanse man, spoelt aan op een strand in Zuid-Europa en komt terecht in Brussel, waar hij probeert te overleven in het illegale circuit. Zijn relatie met een getrouwde zakenvrouw loopt uit op een dreigende situatie wanneer zij het contact met hem verbreekt. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 24-5-'12): '(...) Gedurfd is het allemaal wel (...), maar gaandeweg blijkt dat Provost toch minder heeft te melden dan hij suggereert.' Sasja Koetsier (Filmkrant mei '12) echter concludeert: 'Nicolas Provost maakt de verwachtingen waar: de sfeer van latente dreiging die ook in zijn korte films zo sterk voelbaar is, weet Provost in The Invader consequent vol te houden, met gebruikmaking van alle filmische middelen. Het rumoer waarop hij lijkt te azen met het gedurfde openingsshot (een beavershot van zijn vriendin, het fotomodel Hannelore Knuts) heeft hij helemaal n…Lees verder

Over Nicolas Provost

Nicolas Provost (1969, Ronse) is een Belgische filmmaker en beeldend kunstenaar. Hij werkt in Brussel.

Biografie

Provost studeerde in 1994 af aan de academie in Gent. De laatste twee jaar van zijn studies verbleef hij als uitwisselingsstudent aan de academie van Bergen in Noorwegen, waar hij experimenteerde met video. Nadat hij was afgestudeerd bleef hij nog acht jaar in Oslo, waar hij werkte als illustrator, grafisch ontwerper en kunstregisseur.

Vanaf 1999 legde hij zich weer toe op het maken van films en de volgende jaren schreef en regisseerde hij verschillende kortfilms en middenlange films. Verschillende werken werden wereldwijd uitgezonden en getoond op kunsttentoonstellingen en filmfestivals, waar hij meermaals in de prijzen viel. Zo werd hij meermaals geselecteerd voor het Sundance Film Festival, waar hij telkens een eervolle vermelding kreeg voor Papillon d'amour in 2004 en Suspension in 2008.

Lees verder op Wikipedia