Boek
Nederlands

Zigeunergebroed : historische roman

Pat Van Beirs (auteur)
+1
Zigeunergebroed : historische roman
×
Zigeunergebroed : historische roman Zigeunergebroed : historische roman

Zigeunergebroed : historische roman

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Gent, 1825. Romanie van Pottenberghe (17) komt uit de gegoede burgerij. Haar moeder was een zigeunerin die stierf onder de guillotine. Met haar vurige karakter leidt Romanie niet het doorsnee leven van een burgermeisje. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Zigeuners
Titel
Zigeunergebroed : historische roman
Auteur
Pat Van Beirs
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Moon, 2015
223 p.
ISBN
9789048829361 (paperback)

Besprekingen

Historische roman over een jonge gepassioneerde en geëmancipeerde vrouw, die zich afspeelt in Gent tussen 1815 en 1832. Romanie is dochter van een onthoofde zigeunerin, maar groeit op in een rijk milieu nadat haar vader is hertrouwd en zich heeft opgewerkt tot succesvol zakenman. De volwassen Romanie vertelt in de ik-vorm over haar kleurrijke leven, waarbij ze soms gedetailleerd vertelt over gebeurtenissen en dan weer haar visie geeft op politiek en maatschappij. Het vertelmotief blijft daarbij onduidelijk en er is geen duidelijke rode draad. Zaken als haar liefdesleven, haar ervaringen in de salonkring van haar vader en moeder, haar studie en werk als verpleegkundige en haar nachtelijke activiteiten als bendeleider van een groep kinderen blijven zonder samenhang. Pas in de tweede helft van het boek komt er een verhaal op gang. Hierbij draait het allemaal om een aanslag op koning Willem I en de betrokkenheid van Romanie en haar vader bij een staatsgreep. Dit avontuur is soms moeilijk …Lees verder

Zigeunergebroed

Gent, 1815 - 1830. Romanie van Pottenberghe is een allesbehalve alledaags meisje. Haar felle karakter heeft ze van haar zigeunermoeder die onder de guillotine stierf toen Romanie nog een baby was. Van haar vader, een succesvol ondernemer uit de gegoede burgerij, leert Romanie wapens hanteren en zelfstandigheid verwerven. Op haar zeventiende is Romanie een vrouw die met beide voeten in de wereld staat. Ze werkt als vroedvouw en gelukkig is met haar man Gaëtan, een veelbelovend advocaat. Maar dan wordt haar vader met de dood bedreigd, evenals koning Willem, met wie hij een goede band heeft. Na enkele spectaculaire dagen en nachten moeten de Orangisten in Gent het onderspit delven en moeten o.a. vader en dochter voor het jonge Belgische gerecht verschijnen.

Hoewel het boek geschreven is vanuit het standpunt van de zeventienjarige Romanie, slaagt de auteur er niet in haar als een geloofwaardig personage neer te zetten. Daarvoor wijdt hij te veel uit over alles en nog wat, li…Lees verder

Over Pat Van Beirs

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bieke van Beirs

Patrick (Pat) van Beirs (Gent, 7 september 1954) is een Vlaams auteur en scenarioschrijver. Tevens geeft hij Engels aan het Don Boscocollege Zwijnaarde.

Van Beirs studeerde aan de Provinciale Hogeschool voor Vertalers en Tolken in Gent. Hij schrijft samen met Jean-Claude van Rijckeghem jeugdromans, waaronder Jonkvrouw en Galgenmeid, beide historische romans die in Nederland en in België in de prijzen vielen.

Bibliografie (selectie)

  • 2002: Duivelsoog
  • 2003: De zevende sluier: een avontuur van Spijker
  • 2005: Jonkvrouw
  • 2010: Galgenmeid
  • 2014: Tunnel van angst
  • 2015: Zigeunergebroed
  • 2015: Er zijn geen paarden in Brussel (vluchtelingenverhalen)
  • 2016: Zwenker De Zwaluw
  • 2017: Moordmonnik
  • 2018: Leeuwin der liefde (ronkende roman over Christine de Pizan)

Lees verder op Wikipedia