Boek
Nederlands

Aasvlieg

Patholoog-anatoom Kay Scarpetta werkt nu als freelance adviseur en krijgt te maken met een oude moordzaak die veel raadsels oproept; bovendien moet ze de confrontatie met een oude vijand aangaan.
Extra onderwerp
Thrillers, Romans, Moord, Samenzweringen
Titel
Aasvlieg
Auteur
Patricia Cornwell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Blow fly
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2004
396 p.
ISBN
90-245-4827-6

Besprekingen

Na Het eindstation heeft het er even naar uitgezien dat meteen ook een punt was gezet achter de elfdelige reeks Kay Scarpetta, de vrouwelijke patholoog-anatoom, die het al die tijd al had moeten opnemen tegen haar aartsvijand, de monsterlijke albino weerwolf en seriemoordenaar Jean-Baptiste Chandonne. Chandonne belandde achter de tralies, maar indien de fans van Patricia Cornwell dachten dat ze nu opgelucht konden ademhalen, komen ze bedrogen uit. De schrijfster gooide het eerst even over een andere boeg en produceerde Hondeneiland, een tragikomische roman die niet echt aansloeg en wereldwijd slechte kritiek oogstte. Het leek dan even of de auteur toe was aan herbronning en als divertimento schreef zij Portret van een moordernaar, over Jack the Ripper, een non-fictiewerk met ontegensprekelijk verdiensten, maar zeker niet dé revelatie die was aangekondigd.

Terug van weg geweest komt Cornwell andermaal voor de dag met een nieuw Kay Scarpetta-mysterie, in de h…Lees verder
Patholoog-anatoom Kay Scarpetta heeft de staat Virginia verlaten en zich gevestigd in Florida waar ze een nieuwe carrière als freelance consultant begint. Als gastdocente geeft ze les aan de National Forensic Academy waar ze politievrouw Nic Robillard ontmoet. In het gebied waar Nic werkt zijn tien vrouwen verdwenen; deze zijn vrijwel zeker vermoord. Kay ontvangt een brief van massamoordenaar Jean-Baptiste Chandonne, ook wel Wolfman genoemd, die Kay ooit in haar eigen huis trachtte te vermoorden. Zijn doodvonnis zal binnenkort voltrokken worden en hij wil Kay nog een keer spreken. Hij belooft alle namen vrij te geven van het misdaad-imperium van zijn familie. Maar dan moet Kay hem de dodelijke dosis toedienen… Ook Jay Talley, de tweelingbroer van Jean-Baptiste, duikt weer op in dit nogal fragmentarisch verteld verhaal, steeds vanuit een ander perspectief in hoofdstukken van soms maar een halve pagina. 'De aasvlieg', het 12e deel in de Kay Scarpetta thrillerreeks, is het vervolg op 'Zw…Lees verder

Over Patricia Cornwell

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Siren-Com

Patricia Cornwell, geboren als Patricia Carroll Daniels, (Miami, 9 juni 1956) is een Amerikaanse schrijfster van misdaadverhalen, onder andere met het fictieve personage Kay Scarpetta.

De meeste van haar verhalen bevatten veel informatie over forensische geneeskunde. Dikwijls ligt de oplossing van de misdaad in het forensisch onderzoek van het lichaam van het slachtoffer, hoewel Scarpetta meer veldwerk doet en confrontaties heeft met verdachten dan echte wetsdokters. Cornwell werkte zelf in een misdaadlab in Virginia als technisch schrijver en computeranaliste, maar niet in een medische functie.

In 2002 schreef ze een omstreden boek Portrait of a Killer waarin ze de identiteit van de seriemoordenaar Jack the Ripper meent te achterhalen.

Bibliografie