Boek
Nederlands

Copyright Panamarenko : verklarende woordenlijst

Paul Morrens (auteur), Hans Willemse (auteur)

Copyright Panamarenko : verklarende woordenlijst

Bespreking van de belangrijke werken van de Nederlands-Vlaamse beeldend kunstenaar Panamarenko (1940-).
Onderwerp
Panamarenko
Titel
Copyright Panamarenko : verklarende woordenlijst
Auteur
Paul Morrens Hans Willemse
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Ludion, 2005
223 p. : ill.
ISBN
90-5544-557-6

Besprekingen

Verklarende woordenlijsten bestaan er legio. Eentje gewijd aan een kunstenaar ligt minder voor de hand. En toch hebben twee auteurs het erop gewaagd een verklarend woordenboek van het werk van de Antwerpse kunstenaar Panamarenko samen te stellen. De eerste auteur is tegelijkertijd ook de archivaris van Panamarenko's werk, de tweede auteur heeft de kunstenaar een reeks van 15 interviews afgenomen, die werden gepubliceerd in 'De Tijd'. Beide heren zijn dus goed geplaatst om dergelijk "woordenboekske" (aldus Panamarenko zelf) van toch wel ruim 220 pagina's vol te schrijven.

Er werden 150 lemmata geselecteerd en alfabetisch gerangschikt. Het lemma kan de titel van een werk zijn of een begrip dat door Panamarenko werd bedacht, of een term die sterk met de kunstenaar verbonden is, zoals de 'Wide White Space Gallery' van Anny De Decker en Bernd Lohaus, waar alles voor Panamarenko begon.

Als kernwoord werd telkens geopteerd voor een werk en/of begrip van de kunstenaar. Bestaan e…Lees verder
Dit lexicon bespreekt de belangrijke werken van de Antwerpse beeldend kunstenaar Panamarenko (1940), die naam maakte met het ontwerp van subtiele vliegtoestellen, 'ruimtetuigen' en andere toestellen. De werken zijn alfabetisch naar titel gerangschikt; aan de belangrijkste, zoals The Aeromodeller, de K2 en Umbilly zijn 4-7, aan de andere 1-3 pagina's gewijd. Per werk worden eerst feitelijke gegevens zoals type, jaar van ontstaan, materialen, afmetingen en eerste tentoonstelling gegeven. Dan volgt de beschrijving van het werk, gelardeerd met (anekdotische) opmerkingen van de kunstenaar en een zwartwittekening van het werk. Morrens is beheerder van het Panaramenko archief. Er wordt met kennis van zaken een goed, degelijk overzicht gegeven van het werk, de belangrijke thema's daarin en de ontwikkeling die de kunstenaar doormaakte. Interessant voor wie de moderne beeldende kunst in Nederland en België volgt en vooral voor wie het werk van Panaramenko (goed) kent. Met verklarende woordenlij…Lees verder