Boek
Nederlands

Encore Provence

Peter Mayle (auteur)
De wederwaardigheden van een Engelsman in de Provence.
Titel
Encore Provence
Auteur
Peter Mayle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Encore Provence
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 2000
223 p.
ISBN
90-274-6848-6

Besprekingen

Na het eclatante succes van "Een jaar in de Provence" (1990) en enkele andere Provence-romans, doet Peter Mayle in "Encore Provence" die prestatie nog eens dunnetjes over. Mayle heeft enkele jaren in de Verenigde Staten gewoond, maar keert uiteindelijk met zijn vrouw terug naar hun oude liefde, de Provence. Wat het boek zoal bevat? Een echte lijn valt er niet in te ontdekken. Na de inleidende beschouwingen vertelt hij het verhaal van de onopgeloste moord op de mooie slager Arnaud. Daarna volgt een stuk over het ongelijk van de culinaire medewerkster van de 'New York Times', die de culinaire geneugten van de Provence in twijfel trok. Mayle schetst vervolgens het ideale en imaginaire Provencaalse dorp. Hij neemt de lezer mee voor een bezoek aan Marseille en wijdt een hoofdstuk aan hoe je in het wereldje van de parfum een 'Neus' kunt worden, waarna hij op zoek gaat naar de perfecte kurkentrekker. Ook foie gras, olijfolie, truffels en andere culinaire geneugten krijgen hun hoofdstukje. Tu…Lees verder
Na een afwezigheid van vier jaar keert Peter Mayle terug in de Provence, waar hij eerder de inspiratie vond voor zijn wereldsucces "Een jaar in de Provence". Ook in deze bundel verhalen put hij uit dezelfde bron: met smaak en humor vertelt hij over het ondoorgrondelijke slag pittoreske Fransen dat hij aanvankelijk met verbazing en geleidelijk met vertedering en bewondering gadesloeg. Hij wijdt de lezer in in de geneugten van wijn en lijfolie, doceert hoe men een "neus "kan worden en dist meer in het algemeen op aanstekelijke wijze anekdotische wetenswaardigheden op over het paradijselijke stukje Frankrijk. Normale druk.

Over Peter Mayle

CC BY 2.0 - Foto van/door Patrick Gaudin

Peter Mayle (Brighton, 14 juni 1939 – Ménerbes, 18 januari 2018) was een Brits schrijver. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken over de Luberon, een streek in de Provence.

Mayle werkte tot 1975 in de reclamewereld. Sindsdien wijdde hij zich aan het schrijven. In 1987 verhuisde hij naar Ménerbes in de Provence. In 1989 publiceerde hij A year in Provence, dat een internationale bestseller werd.

In 1997 verhuisde Mayle naar Long Island (New York). Door de populariteit van zijn boeken was zijn huis in de Provence een toeristische trekpleister geworden. Later woonde hij ook in Lourmarin in de Vaucluse.

In 2002 werd hij benoemd tot Ridder in het Franse Legioen van Eer.

In 2007 kwam de verfilming van het boek A Good Year van Mayle uit. In deze film van regisseur Ridley Scott spelen Russell Crowe en Marion Cotillard.

Bibliografie