Boek
Nederlands

Franse les : avonturen met vork, mes en kurkentrekker

Peter Mayle (auteur)

Franse les : avonturen met vork, mes en kurkentrekker

Genre:
Culinaire zwerftochten door Frankrijk van de bekende Engelse auteur.
Titel
Franse les : avonturen met vork, mes en kurkentrekker
Auteur
Peter Mayle
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
French lessons
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 2001
229 p.
ISBN
90-274-7358-7

Besprekingen

Peter Mayle heeft zijn hart verloren in de Provence (denk maar aan Een jaar in de Provence, Toujours Provence en Encore Provence), maar wil in dit boek verder kijken, niet om toeristische beschrijvingen te geven, maar wel om de lezer te confronteren met allerlei jaarmarkten en festivals i.v.m. eten en drinken.

Mayle duidt in het eerste hoofdstuk het begin van zijn blijvende fascinatie voor de Fransen en hun liefde voor eten. Zijn boek wil het belang van evenementen rond eten en drinken tonen en Mayle heeft het graag buitenissig. Hij beschrijft zijn tocht door Frankrijk en op een anekdotische wijze confronteert hij de lezer met het relaas van o.a. de truffelverkoop in Richerenches, de kikkerproevers in Vittel (Mayle wordt zelfs opgenomen in hun broederschap), het jaarlijks kippenfestival Les Glorieuses in Bourg-en-Bresse, de Foire aux Escargots te Martigny-les-Bains waar iedereen slakken eet op de jaarmarkt... Mayle heeft het allemaal aan den lijve ondervond…Lees verder
Na eerst uitvoerig bericht te hebben over zijn wederwaardigheden in de Provence verbreedt de populaire Engelse journalist nu zijn arbeidsterrein tot geheel Frankrijk. In dit boek bezoekt hij diverse jaarmarkten en culinaire attracties waar hij in zijn vlotte, droog-humoristische stijl verslag van doet. Het is weliswaar het voorspelbare, overbekende Frankrijk van de kikkerbilletjes, de slakken, de truffels, kazen, wijn en kuuroorden, maar hij observeert goed en schrijft met kennis van zaken, waarbij verwondering over de Fransman overgaat in bewondering. Het boek werd vlot vertaald, al zou voor de diverse herdrukken foutjes als Eugénie-les-Baines, baujoulais en een Côte de Beaune uit Jadot (Jadot is geen plaats maar een wijnhuis) snel gecorrigeerd moeten worden. Kleine druk.

Over Peter Mayle

CC BY 2.0 - Foto van/door Patrick Gaudin

Peter Mayle (Brighton, 14 juni 1939 – Ménerbes, 18 januari 2018) was een Brits schrijver. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken over de Luberon, een streek in de Provence.

Mayle werkte tot 1975 in de reclamewereld. Sindsdien wijdde hij zich aan het schrijven. In 1987 verhuisde hij naar Ménerbes in de Provence. In 1989 publiceerde hij A year in Provence, dat een internationale bestseller werd.

In 1997 verhuisde Mayle naar Long Island (New York). Door de populariteit van zijn boeken was zijn huis in de Provence een toeristische trekpleister geworden. Later woonde hij ook in Lourmarin in de Vaucluse.

In 2002 werd hij benoemd tot Ridder in het Franse Legioen van Eer.

In 2007 kwam de verfilming van het boek A Good Year van Mayle uit. In deze film van regisseur Ridley Scott spelen Russell Crowe en Marion Cotillard.

Bibliografie