De vierde gestalte

Pieter Aspe (auteur)
+1
De vierde gestalte
×
De vierde gestalte De vierde gestalte

De vierde gestalte

In de reeks:
Het lijk van een in het water gevonden vrouw stelt de politie van Brugge voor een groot aantal raadsels.
Titel
De vierde gestalte
Auteur
Pieter Aspe 1953-2021
Taal
Nederlands
Editie
14
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2010
295 p.
ISBN
9789022315781 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Satanische thriller blijft aardse bedoening

ANTWERPEN - Op korte tijd is Pieter Aspe een fenomeen geworden binnen de dunbevolkte thrillerwereld in Vlaanderen. Na zijn debuut Het vierkant van de wraak uit 1995 is De vierde gestalte al zijn... vierde misdaadroman rond de Brugse commissaris Pieter Van In. Sinds dat debuut is Aspe's schrijfstijl al wat aangescherpt, maar uitsteken boven de middelmaat doet hij nog altijd niet. Pieter Van In, zijn hoogzwangere vrouw Hannelore Martens, tevens substitute, en Van Ins homofiele brigadier Guido Versavel zijn ook in deze thriller de hoofdpersonen. Versavel en Van In voeren het onderzoek naar de dood van de jonge Trui Andries, een meisje dat vergiftigd in een sloot wordt teruggevonden. Al snel leidt het spoort in de moord naar een satanische secte, waarbinnen ene Venex de leiding heeft. Het onderzoek in De vierde gestalte kabbelt, zoals altijd bij Aspe, net iéts te gezellig voort. Wanneer bij een bomaanslag in een kerk acht mensen omkomen, zitten de rechercheurs wat later al bij Van In t…Lees verder

Commissaris Van In en zijn assistent Versavel van de Brugse recherche krijgen te maken met een lijk dat in het water is gevonden. Moord, zelfmoord of een ongeluk? Al speurend komen ze in aanraking met druggebruikers en satanische sekten, terwijl de ware identiteit van een aantal personen een belangrijke rol speelt. Vooral het antwoord op de vraag 'Wie is Venex?', kost de speurders veel hoofdbrekens. De vierde thriller met Van In en Versavel, een reeks die intussen een plaats veroverd heeft als spannende en degelijke thrillers met een dosis humor. De tweespalt tussen de verschillende Belgische politiediensten komt ook hier weer naar voren, maar speelt (gelukkig) geen belangrijke rol. Hoewel Aspe een knap plot bedacht heeft, is het aspect van de satansaanbidders niet erg overtuigend. Het portret van de wat onhandige jenever en Duvel drinkende Van In is een van de sympathiekste uit de Nederlandstalige misdaadlectuur. Een flinke groep lezers zal van dit boek plezier hebben. Normale druk.

Over Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door PieterDP

Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Anna Gaston Aspeslag, (Brugge, 3 april 1953 – aldaar, 1 mei 2021) was een Vlaams schrijver.

Levensloop

Pieter Aspe studeerde aan het Sint-Leocollege in Brugge. Hij was voltijds auteur sinds 1996. Daarvoor werkte hij onder andere als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf en studiemeester. Hij was ook enkele jaren conciërge en koster van de Heilig-Bloedkapel in Brugge. In 1976 was hij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de dissidente lijst 'Christen democraten' maar hij werd niet verkozen.

Werk

Pieter Aspe schreef misdaadromans met als hoofdpersonen hoofdinspecteur Pieter Van In en substituut (officier van justitie) Hannelore Martens, die in het debuutverhaal Het vierkant van de wraak zijn geliefde wordt. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af, alhoewel 13, Ontmaskerd, Op Drift…Lees verder op Wikipedia