Boek
Nederlands

Emma : het slimme kuikentje

Rahel Nicole Eisenring (auteur), Christoph Schuler (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als kuikentje Emma vlak voor Pasen uit het ei komt, blijkt het kippenhok waar ze woont allesbehalve een gezellige boel te zijn. Prentenboek met expressieve aquarellen in zachten tinten. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Kuikens, Ruzie
Titel
Emma : het slimme kuikentje
Auteur
Rahel Nicole Eisenring
Illustrator
Christoph Schuler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Kiki
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2008
[26] p. : ill.
ISBN
9789051160062

Besprekingen

In dit thematische prentenboek rond Pasen wordt het kuikentje Emma geboren temidden van een stel kakelende kippen, die kibbelen over de vraag of bruine dan wel witte eieren het mooist zijn. Ze komen er niet uit, en ieder verdedigt zijn eigen soort. Zo gaat het door, tot Emma samen met een lieve haas een plannetje bedenkt om het geruzie te stoppen.

Onder het motto 'meer is minder' had Rahel Nicole Eisenring het hier het beste bij gelaten. De grommende boer en de stelende wezel die verderop worden opgevoerd, voegen nl. niets wezenlijks aan het verhaal toe. Dat Emma het hulpje wordt van de Paashaas, biedt op zich de kans op een mooie plot. Toch lost de schrijfster op het einde nog een pagina in die omschrijft wat de boer koopt met zijn winst en hoe de kippen erin slagen om ondanks de goede afloop te blijven kibbelen. Beide stukken lijken er wat te zijn bijgesleurd.

Het taalgebruik mag voor een prentenboek voor kleuters dan weer eenvoudiger en subtieler. Lange zinnen en te…Lees verder
Vlak voor Pasen komt kuiken Emma uit haar ei. Maar in het kippenhok waar ze terecht is gekomen, is het allesbehalve een gezellige boel. De bruine en witte kippen maken alleen maar ruzie over wie de beste eieren legt. Ze zijn daar zo druk mee, dat ze niet in de gaten hebben dat andere dieren hun eieren stelen. Emma bedenkt samen met de paashaas een afdoende oplossing, zij het dat die kippen onverbeterlijk zijn! Prentenboek met een paasverhaaltje, dat eigenlijk niet zoveel om het lijf heeft. Wel is het goed bruikbaar bij het thema 'ruzie'. Ook de illustraties maken het magere verhaal goed: op de aquarellen in zachte tinten over steeds twee pagina's zijn vooral de kippen met humor neergezet. Hun gezichtsuitdrukking en lichaamshouding zijn zeer expressief; kledingdetails als een snoer kralen, een wollen muts of een zonnebril en details als een aquarium in het kippenhok verhogen de kijkvreugde. Op het omslag een afbeelding van Emma met een hoog schattigheidsgehalte. Vanaf ca. 4 jaar.

Emma het slimme kuikentje

Wanneer Emma uit het ei komt, is er geen kip die er aandacht aan besteedt. Zelfs haar moeder heeft het te druk met ruzie maken en discussiëren welke eieren de mooiste zijn: de witte of de bruine. Het gaat van kwaad naar erger: de kippen letten niet meer op hun eieren en allerlei dieren maken daar gebruik van om ze te stelen. Emma kan het niet meer aanzien en gaat te rade bij de haas. Samen beslissen ze om de kippeneieren te verven zodat niet langer te zien is of ze wit of bruin zijn. De boer is in zijn nopjes; de haas brengt de beschilderde eieren naar de klanten en de boer verdient er goed geld aan. De rust keert terug in het kippenhok, zeker wanneer de kippen van de boer een kleine zwartwit-tv cadeau krijgen ... Mooi, eenvoudig verhaaltje over banaal gekibbel en verzoenend optreden. De inhoud van het verhaal is herkenbaar voor kleuters en leuk om voor te lezen rond de paasperiode. Maar het geheel komt wel braafjes over. Het taalgebruik is duidelijk en eenvoudig. De zinnen zijn niet …Lees verder