Een jonge vrouw heeft een medisch instrument ontwikkeld waarbij ze een arts nodig heeft om het te hanteren; maar de enige die dit zou kunnen, durft het niet.
Extra onderwerp
DOK, ROM, Romantisch verhaal
Titel
De gave : roman
Auteur
Randall Wallace
Vertaler
Marianne Locht-Kühler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The touch
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Voorhoeve, 2012
256 p.
ISBN
9789029712088 (paperback)

Besprekingen

Het medisch getinte melodrama De gave is een vrij saaie roman van Randall Wallace over twee perfecte mensen die elkaar vinden. Dat is in één zin samengevat de plot van dit boek. Lara is chirurg en onderzoekster in haar eigen medisch lab. Ze voert onderzoek naar een speciale en moeilijke manier om een hersenoperatie uit voeren. Een operatie waarvoor vooral veel vaardigheid van de chirurg wordt verwacht. Enkel een uitzonderlijk talent kan haar helpen. En dat talent blijkt toevallig een niet onknappe mannelijke chirurg, Andrew Jones, te zijn. Maar hij wordt gekweld door een fantoom uit een ver verleden: hij kan maar geen afscheid nemen van zijn overleden verloofde, Faith.
Wat volgt, is een vrij christelijk verhaal over hoe twee mensen naar elkaar toe groeien en daarbij ook de maatschappij helpen. Het klinkt allemaal net iets te voorspelbaar en net iets te Libelle-achtig. Een boek dat tweehonderdvijftig bladzijden telt, maar dat door een getrainde lezer in twee uur tijd…Lees verder
Lara Blair werkt in haar eigen bedrijf aan het ontwikkelen van chirurgische instrumenten. Het apparaat waar ze mee bezig is, moet de handen van een chirurg vervangen tijdens gecompliceerde hersenoperaties. Niemand beschikt echter over het talent om met deze instrumenten minuscule operaties uit te voeren. Totdat ze stuit op Andrew Jones. Hij is een briljant chirurg, die zijn talent echter alleen gebruikt voor het maken van minuscule kunstwerken. De reden dat hij zijn talenten niet meer voor patiënten gebruikt, ligt in het verleden, dat hij niet los kan laten. Krijgt Lara hem zover dat hij zijn gave weer gaat gebruiken voor het helpen van mensen? En wat is het persoonlijke belang van Lara hierbij? Deze roman is geschreven door de maker van onder andere de screenplays van 'Braveheart' en 'Pearl Harbour'. Dat lijkt veelbelovend, maar helaas komt het verhaal niet helemaal uit de verf. De plotwendingen zijn abrupt, en niet voldoende uitgediept. Het verhaal lijkt wat te veel in het verleden …Lees verder

Over Randall Wallace

Randall Wallace (Tennessee, 28 juli 1949) is een Amerikaans filmproducent en -regisseur.

Hij groeide op in Tennessee en begon al op zevenjarige leeftijd met het schrijven van verhalen. Hij studeerde theologie aan Duke University en volgde een priesteropleiding. Nadat hij het seminarie had verlaten, verhuisde Wallace naar Nashville om een muziekcarrière te beginnen. Maar omdat hij geen country muziek schreef, had hij weinig succes. In 1980 verhuisde hij daarom naar Los Angeles, waar hij begon met het schrijven van film- en televisiescripts. In 1995 kreeg hij een Oscar voor Braveheart met Mel Gibson in de hoofdrol. Zijn films zijn meestal gebaseerd op boeken.