Strip
Nederlands

De neven Dalton

René Goscinny (scenarist), Morris (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
In een van de eerste albums van de reeks laat Morris zijn held definitief afrekenen met de Daltons. Een plotwending waar hij later erg veel spijt van krijgt. Daarom creëert hij de neven Dalton, die bijna net zo populair zullen worden als het personage naar wie de reeks is genoemd. In dit album leert Lucky Luke hen kennen, en laat hij hen zien hoe ze échte desperado’s moeten worden… 
Extra onderwerp
WES, westerns, humor
Titel
De neven Dalton
Scenarist
René Goscinny
Illustrator
Morris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les cousins Dalton
Uitgever
[Marcinelle]: Dupuis, 2018
46 p. : ill.
ISBN
9789031434817 (paperback)

Besprekingen

Hoewel de Daltons in het zesde Lucky Luke-avontuur ('Vogelvrij') om het leven waren gekomen, bleven ze populair. Om aan de vraag van de lezers tegemoet te komen, cree͏̈erde tekstschrijver Goscinny in 1957 de neven Dalton, die hij naar eigen inzicht dommer en daardoor vermakelijker dan hun voorgangers maakte. Het verhaal mag dan ruim een halve eeuw oud zijn, de inhoud is tijdloos en kan gezien worden als een luchtige parodie op het wilde westen. De eenvoudige tekst bevat nog geen dubbele bodems, zoals in latere, ook voor een ouder lezerspubliek interessante, Lucky Luke-strips. De vele grappen zitten vooral in de tekeningen verwerkt, wat dit verhaal het meest aantrekkelijk maakt voor kinderen van een jaar of 9.

Over René Goscinny

René Goscinny (Parijs, 14 augustus 1926 – aldaar, 5 november 1977) was een Franse schrijver, humorist en scenarist van stripverhalen. Hij is het bekendst van zijn scenario's voor de reeksen Asterix en Lucky Luke.

Levensloop

Jeugd

Goscinny werd geboren in Parijs in een gezin van Poolse Joden. Hij was de tweede zoon van Stanislas "Simkha" Goscinny, een chemisch ingenieur uit Warschau, en Anna Beresniak Goscinny uit het dorpje Chodorkow (Oekraïne) die elkaar in Parijs hadden ontmoet. In 1928 verhuisde het gezin naar Buenos Aires omdat Goscinny senior daar een baan had gekregen.

Zijn jonge jaren bracht Goscinny door in Argentinië waar hij een korte carrière als tekenaar beleefde. In december 1943 overleed zijn vader. Goscinny had enkele baantjes, onder andere als leerling-accountant en als tekenaar. In 1945 verhuisde hij met zijn moeder naar de Verenigde Staten en ging bij zijn …Lees verder op Wikipedia

Suggesties