Boek
Frans

Le petit Nicolas

René Goscinny (auteur), Jean-Jacques Sempé (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Een 7-jarige schooljongen denkt braaf te zijn, maar zijn daden pakken meestal verkeerd uit, tot wanhoop van veel volwassenen.
Onderwerp
Schoolleven
Extra onderwerp
Romans
Titel
Le petit Nicolas
Auteur
René Goscinny
Illustrator
Jean-Jacques Sempé
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Denoël, 2006
156 p. : ill.
ISBN
2-07-036423-2
Andere talen:

Besprekingen

Dit boek wordt verteld vanuit het perspectief van de aardige, ietwat naïeve Franse schooljongen Nicolas, rond de 7 jaar oud. De verhalen zijn ontroerend en herkenbaar. De thematiek blijft 'dicht bij huis', maar verveelt nooit. De verhalen zijn helder en met humor geschreven. Belangrijk zijn de kleine, grappige pentekeningen van Sempé, met wie Goscinny langdurig samenwerkte. Deze tekeningen sluiten naadloos aan bij de tekst maar zijn tegelijkertijd ook zo sprekend dat ze op zichzelf een heel verhaal vertellen. Het decor is soms wat gedateerd, maar dit geldt niet voor de gevoelswereld van de kinderen. Dat bleek ook uit het succes van de recente verfilming in 2009 van deze verhalen. Eenvoudig Frans. Normale druk.

Over René Goscinny

René Goscinny (Parijs, 14 augustus 1926 – aldaar, 5 november 1977) was een Franse schrijver, humorist en scenarist van stripverhalen. Hij is het bekendst van zijn scenario's voor de reeksen Asterix en Lucky Luke.

Levensloop

Jeugd

Goscinny werd geboren in Parijs in een gezin van Poolse Joden. Hij was de tweede zoon van Stanislas "Simkha" Goscinny, een chemisch ingenieur uit Warschau, en Anna Beresniak Goscinny uit het dorpje Chodorkow (Oekraïne) die elkaar in Parijs hadden ontmoet. In 1928 verhuisde het gezin naar Buenos Aires omdat Goscinny senior daar een baan had gekregen.

Zijn jonge jaren bracht Goscinny door in Argentinië waar hij een korte carrière als tekenaar beleefde. In december 1943 overleed zijn vader. Goscinny had enkele baantjes, onder andere als leerling-accountant en als tekenaar. In 1945 verhuisde hij met zijn moeder naar de Verenigde Staten en ging bij zijn …Lees verder op Wikipedia