Boek
Nederlands

Waar kom ik eigenlijk vandaan ?

Rian Visser (auteur), Tineke Meirink (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als Lisa een nieuw zusje heeft gekregen, vraagt ze aan iedereen waar ze zelf vandaan komt. Prentenboek met humoristische illustraties en een korte tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Familie, Geboorte
Titel
Waar kom ik eigenlijk vandaan ? / Rian Visser ; ill. Tineke Meirink
Auteur
Rian Visser
Illustrator
Tineke Meirink
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2000
[25] p. : ill.
ISBN
90-257-3276-3

Besprekingen

De vraag Waar kom ik eigenlijk vandaan? komt regelmatig aan bod in kinderboeken, met veel of weinig details, met een hoog of laag wetenschappelijk gehalte, al naargelang de voorkeur van de auteur en/of de beoogde leeftijdsgroep. In dit prentenboek vraagt Lisa, die net een zusje heeft gekregen, waar zij vandaan komt. De antwoorden die ze krijgt, zijn op zijn minst verrassend. Omdat Lisa zo van buiten spelen houdt en zich vaak vuil maakt, zegt mama dat ze haar tussen de varkens heeft gevonden, papa beweert haar als kleine zeerover op een drijvend vlot gevonden te hebben, volgens grote zus was ze een verdwaald prinsesje enz. Het ene verhaal is al fantastischer en avontuurlijker dan het andere. Uiteindelijk maakt oma een einde aan al die gekte, en toont Lisa een foto waarop ze als baby in haar wiegje lag, net zoals haar zusje nu.

Dit boek geeft geen echt antwoord op de titelvraag, maar speelt in op de wens- en angstdroom van vele kinderen, niet echt van hun papa of mama te z…Lees verder
Nadat Lisa een zusje heeft gekregen, vraagt ze zich af waar zij zelf vandaan komt. Om beurten vraagt zij dat aan al haar familieleden. De antwoorden zijn telkens heel fantasievol. Zo zegt haar moeder dat ze haar tussen de varkens heeft gevonden terwijl haar broer haar als aapje uit een boom geplukt zou hebben. Uiteindelijk spreekt oma het verlossende woord waaruit blijkt dat ze ook gewoon een lieve baby was, net zoals haar nieuwe zusje. Behalve de grappige tekst met het aantrekkelijke herhalingselement, is dit prentenboek ook humoristisch geïllustreerd. Alle personages zijn fors, als karikaturen weergegeven; ze stralen een zekere dynamiek uit. Door enkele onopvallende details valt er voor oplettende kijkers iets extra's te ontdekken. De paginagrote en rond de tekst kleinere prenten zijn in heldere pastelkleuren afgebeeld, soms omkaderd. Mooi uitgegeven boek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Suggesties