Boek
Nederlands

Waar is Purk ?

Rian Visser (auteur), Wim Tilkin (illustrator)
+1
Waar is Purk ?
×
Waar is Purk ? Waar is Purk ?
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Pino zoekt Purk, maar waar is Purk? Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI 2
Titel
Waar is Purk ? / Rian Visser ; met ill. van Wim Tilkin
Auteur
Rian Visser
Illustrator
Wim Tilkin
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-448-0453-7

Besprekingen

Wie als kleuter een Sesamstraat-fan was, zal het leuk vinden om de personages terug te vinden in een verhaal om zelf te lezen. Jammer dat bij deze fantasievolle, grappige verhaaltjes enkel een AVI-niveau gegeven wordt. Een verwijzing naar de thema's was voor de volwassen begeleider een hulp geweest om kinderen bij de keuze van een boek te ondersteunen.

De boot van pino is een verhaal dat lezertjes al na enkele maanden leesonderwijs zelfstandig kunnen lezen (AVI 1). Pino doet zijn best om kleine Purk weg te houden van de boot van Rik. Hij neemt Purk,Tommie en Ieniemienie mee in zijn 'fantasieboot' en samen maken ze een verre reis. In de plaats van de namen van de dieren staat er telkens een prentje van het personage. Ondanks de leestechnische beperking (korte zinnen, eenlettergrepige woorden) is dit een leuk verhaal dat beroep doet op de fantasie. Waar is purk heeft AVI 2 als technisch leesniveau. Pino is de hele tijd op zoek naar Purk. Hij wil de peuter meenemen i…Lees verder
Purk, een klein roze varkentje en het nieuwste karakter in Sesamstraat, verdwijnt als Frank op haar moet passen. Lot schijnt haar meegenomen te hebben en Pino gaat Purk zoeken. Hij vindt haar later in het park, waar Frank met haar uit fietsen is. Pino maakte zich wel wat zorgen, want zo'n kleine baby, daar moet goed voor gezorgd worden. Uiteindelijk mag Pino met Tommie en Ieniemienie in de tent gaan spelen en neemt Sien de baby weer mee. Op iedere bladzijde staan leuke kleurenillustraties van de beroemde kleuterhelden op glanzend papier gedrukt. Zowel de typografie als de indeling zijn aangepast aan de beginnende lezer: geen hoofdletters, 8 korte hoofdstukjes, alleen de simpelste leestekens. Boeiend tot het eind, ook leuk om voor te lezen aan jongere kinderen. Vanaf ca. 6 jaar.

Waar is Purk?

Leren lezen met Sesamstraat, wie zou dat niet willen? Je hebt op dat moment nog net de leeftijd om het programma leuk te vinden, je kent de personages, je houdt van de verhaaltjes, … Het idee voor de reeks waaruit dit boekje komt, lijkt me dan ook goed gevonden. Het verhaal ‘Waar is Purk?’ is eenvoudig, herkenbaar en helemaal typisch Sesamstraat. Door herhaling wordt nieuwe woordenschat goed ingeoefend. Dat Ieniemienie toch wat veel lettergrepen telt voor een AVI-2-niveau neem je erbij (één keer voorzeggen kan toch geen kwaad?). Dit alles zou ‘Waar is Purk?’ maken tot een doorsnee oefenboekje voor beginnende lezers. Maar dan zijn er die illustraties … Qua compositie, kleuren, uitwerking, … zijn ze allemaal hetzelfde: niet goed. Dat is dan nog eufemistisch uitgedrukt. Een degelijke serie als Sesamstraat met een horde fans verdient beter dan deze illustraties.


Suggesties