Boek
Nederlands

De verlichte kamers

Richard Mason (auteur)
+1
De verlichte kamers
×
De verlichte kamers De verlichte kamers

De verlichte kamers

De leden van een moderne familie voelen veel (zakelijke) verplichtingen waardoor hun onderlinge verstandhouding in de knel dreigt te raken.
Titel
De verlichte kamers
Auteur
Richard Mason
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lighted rooms
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008
511 p.
ISBN
9789023427872

Besprekingen

In zijn derde roman vertelt de al jong tot talent gebombardeerde Schot van Zuid-Afrikaanse afkomst (1978) het verhaal van Eloise en haar moeder Joan McAllister. Met hen als uitgangspunt beschrijft Mason een uitgebreide familiegeschiedenis die de hele twintigste eeuw bestrijkt. Moeder Joan, over de 80, verhuist naar een verzorgingstehuis en maakt vlak daarvoor samen met haar dochter een reis naar Zuid-Afrika. Daar ontdekken ze dat haar grootmoeder tijdens de Boerenoorlog van 1899 tot 1902 in een concentratiekamp heeft gezeten met haar kinderen. Tegelijkertijd werkt haar dochter zich als hedgefund makelaar in de nesten. Mason brengt diverse verhaallijnen samen en maakt gebruik van een beginnende dementie bij Joan om haar haar eigen en haar voorouders’ verleden opnieuw te laten beleven. Eloises oude liefde voor Claude, Joans nieuwe vriendschap met een 15-jarige jongen, de betweterigheid van verpleegster Karen en de zelfzucht van Joans zoon komen o.a. aan bod. Mason brengt alle verhaalele…Lees verder

Over Richard Mason

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Richard Mason (Johannesburg, 1977) is een Brits schrijver.

Mason was tien jaar toen hij met zijn ouders vanuit Zuid-Afrika naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde. Hij studeerde aan Eton College en de Universiteit van Oxford. Zijn eerste roman The drowning people (1999, in het Nederlands vertaald als Verloren zielen) werd gepubliceerd tijdens zijn eerste jaar in Oxford en is sindsdien vertaald in 22 talen. Zijn tweede roman Us verscheen in 2005, in 2008 gevolgd door The lighted rooms.

In 2010 verbleef Mason enige tijd in Amsterdam om er te werken aan zijn vierde roman, die in mei 2011 verscheen: Geschiedenis van een genotszoeker.

Ter nagedachtenis aan zijn zuster Kay, die overleed toen hij nog een kind was, heeft Mason de Kay Mason Foundation opgezet, een organisatie die zich inzet voor beter onderwijs voor kansarme kinderen en jongeren in Zuid-Afrika.

Mason en zijn echtgenoot Benjamin Morse wonen in New York.

Lees verder op Wikipedia