Boek
Nederlands

De verhoren : de Nazi-elite ondervraagd

Richard Overy (auteur)

De verhoren : de Nazi-elite ondervraagd

Titel
De verhoren : de Nazi-elite ondervraagd
Auteur
Richard Overy
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Interrogations : the Nazi elite in allied hands 1945
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2002
699 p. : ill.
ISBN
90-234-0165-4

Besprekingen

De kern van de zaak tegen de verdachten in Neurenberg was een belangrijk moreel vraagstuk: hoeveel verantwoordelijkheid heeft een individu wanneer het dient in een immoreel regime waarvan de centrale organisatie medeplichtigheid verplicht stelt en afwijkende meningen bestraft?" De Britse hoogleraar hedendaagse geschiedenis (King's College, Londen) en Tweede-Wereldoorlogspecialist Richard Overy publiceert een imposante, zeer leesbare wetenschappelijke studie van 700 bladzijden over de onderbelicht gebleven periode tussen juni 1945 -- toen de nazi-kopstukken in handen van de geallieerden vielen -- en november 1945, toen het proces van Neurenberg startte, waar 22 politieke, economische en militaire leiders van nazi-Duitsland terechtstonden. De oorlogsperiode zelf is vanzelfsprekend al uitputtend behandeld en ook het verhaal van het Neurenbergproces is vaak en goed verteld, maar de verwarrende periode ertussen wordt hier voor het eerst grondig geanalyseerd. Overy kon daartoe over uitgelez…Lees verder
Voorafgaand aan het proces tegen oorlogsmisdadigers te Neurenberg (1945-1946) vonden de arrestaties en verhoren plaats van de leiders van het verslagen nazi-Duitsland, onder wie Göring, Hess en Speer. Er werd bewijsmateriaal aangedragen voor de rechtszaken. Tevens verschaften de verhoren een eerste inzicht in de omvang en de organisatie van de terreur, de aanvalsoorlogen en de 'holocaust'. De getuigenissen van de beklaagden vormen ook basismateriaal voor latere geschiedschrijving. In dit boek is een selectie van deze gesprekken letterlijk weergegeven. De Britse historicus Richard Overy voorziet ze van een uitgebreide inleiding, waarin hij onder meer het besluit tot het tribunaal, en de wijze van arrestatie, detentie en verhoren van de voormalige nazi-kopstukken uiteenzet. De lezer krijgt een indringend beeld van de concentratiekampmethodes, de voorbereiding van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogseconomie. Ook problemen als het afschuiven van de morele schuld ('bevel is bevel') komt a…Lees verder

Over Richard Overy

CC BY 3.0 - Foto van/door War Studies KCL

Richard James Overy (23 december 1947) is een Brits historicus, gespecialiseerd in de militaire geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Biografie

Overy studeerde aan het Gonville and Caius College te Cambridge en werd daarna docent en vanaf 1994 professor Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van Exeter.

In de late jaren tachtig werd hij bekend door de felle debatten die hij voerde met de marxistisch georiënteerde historicus Timothy Mason over de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog. Hij bestreed de opvatting dat het vooral economische motieven waren die Duitsland in de oorlog dreven (zoals Mason beweerde), maar stelde dat het vooral te maken had met keuzes die aan de top van het nazi-regime werden gemaakt, welke zichzelf op een gegeven moment vanuit de groep psychologisch versterkten, versterkt door het karakter van Hitler, ondersteund vanuit een sterk gevoel van onvrede bij het Duitse volk.

Vanaf de jaren negent…Lees verder op Wikipedia