Boek
Nederlands

Niemands gek

Richard Russo (auteur), Kees Mollema (vertaler)
+1
Niemands gek
×
Niemands gek Niemands gek

Niemands gek

Richard Russo (auteur), Kees Mollema (vertaler)
De lotgevallen van Donald Sully, een sympatieke maar niet erg geslaagde man die hoe dan ook iets van zijn leven probeert te maken.
Onderwerp
Vader-zoonrelatie
Titel
Niemands gek
Auteur
Richard Russo
Vertaler
Kees Mollema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Nobody's fool
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2016
591 p.
ISBN
9789056725587 (paperback)

Besprekingen

Het is eigenlijk merkwaardig dat dit meesterwerk van de rasverteller Richard Russo (1949) nu pas in de Nederlandse vertaling verschijnt. Russo schreef ‘Niemands gek’ (‘Nobody’s fool’) al in 1993. Het is het verhaal van Donald Sully, een charmante oorlogsheld die al vijftig jaar in het slaperige plaatsje North Bath woont. Sully heeft lak aan status en aanzien. Hij lijdt verre van een succesvol leven zoals zijn omgeving dat van hem verwacht. Sully heeft, net als vele bewoners van North Bath, al lang geleden de hoop op een betere toekomst laten varen. Hij is al lang blij dat hij heelhuids uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen. In dit kleine, doodsaaie, vervallen plaatsje wordt deze egocentrische, maar sympathieke figuur met typische karakters van allerlei pluimage omgeven. Zo zijn daar zijn niet al te snuggere hulpje, zijn hysterische ex-vrouw en de vrouw met wie hij een instabiele relatie heeft. Russo is een uitstekende verteller en weet met aanstekelijke humor en oog voor de menselijke…Lees verder

Over Richard Russo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Camille Gévaudan (K'm)

Richard Russo (Johnstown, 15 juli 1949) is een Amerikaanse schrijver die in 2002 de Pulitzer-prijs voor literatuur won voor zijn boek Empire Falls. Hij bewerkte Empire Falls zelf tot een geschikte versie voor verfilming in de gelijknamige miniserie uit 2005.

Russo studeerde aan de Universiteit van Arizona.

Bibliografie

  • Mohawk (1986)
  • The Risk Pool (1988)
  • Nobody's Fool (1993, verfilmd in 1994 onder dezelfde naam)
  • Straight Man (1997)
  • Empire Falls (2001)
  • The Whore's Child and Other Stories (2002, korte verhalen)
  • Bridge of Sighs (2007)
  • That Old Cape Magic (2009)
  • Interventions (2012)
  • Elsewhere: A Memoir (2012)
Lees verder op Wikipedia