Boek
Nederlands

Afgod van Rome

Robert Fabbri (auteur), Henk Moerdijk (vertaler)
De macht is de jonge keizer Caligula naar het hoofd gestegen. Hij wil een brug slaan naar de baai van Napels en gekleed in het borststuk van Alexander de Grote de stad binnenrijden. Dus stuurt hij Vespasianus naar Alexandrië om het borststuk te stelen.
Titel
Afgod van Rome
Auteur
Robert Fabbri
Vertaler
Henk Moerdijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
False god of Rome
Editie
1
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2013
431 p.
ISBN
9789045202303 (paperback)

Besprekingen

Robert Fabbri schreef een reeks romans (of historische thrillers) over Vespasianus, die van 69 tot 79 keizer van Rome was. In het eerste deel, Tribuun van Rome, beschrijft Fabbri zijn jeugd op een landgoed in de Apennijnen en zijn eerste militaire ervaringen. In het tweede deel, Scherprechter van Rome, krijgt Vespasianus de geheime gevaarlijke opdracht om aan de Donau een priester op te zoeken voor een getuigenis tegen Sejanus, de prefect van Tiberius’ lijfwacht. Afgod van Rome, het derde deel, gaat over de jaren 33 tot 38, en is afwisselend in het Oosten en in Rome gesitueerd.
Tijdens zijn praetorschap in de provincie Kreta-Cyrenaica (in 34) onderneemt Vespasianus een gevaarlijke tocht door de woestijn om een Romeins burger, met eigendomsrechten van gronden in Egypte, uit de handen van slavenhandelaars te redden. Hij blijkt uitverkoren om het heiligdom van Amon te bezoeken en is getuige van de onderlinge strijd van de Joden. Later (in 38) trekt hij naar Alex…Lees verder
Het leven van de latere keizer Vespasianus is in dit derde deel van de reeks aangekomen in de periode van keizer Caligula (37-41). Na een verblijf in het huidige Lybië keert hij terug in Rome waar Caligula aan de macht komt. Diens moeder Antonia heeft Tiberius enkele opdrachten laten uitvoeren. Zodoende kent hij de nieuwe keizer van nabij. Alhoewel deze Vespasianus schijnbaar als zijn vriend beschouwt, dwingt hij hem evengoed tot erkenning van zijn goddelijke status. Alle senatoren en hoge edelen worden gedwongen tot slaafse verering en onvoorwaardelijke gehoorzaamheid. Zo moet Vespasianus naar Alexandrië om daar uit het mausoleum van Alexander de Grote diens gouden borstharnas van de mummie te stelen. Vele intriges lopen hier door elkaar. De auteur beschikt over een diepgaande kennis van zaken, maar grijpt bij voorkeur terug op de vele, meestal niet bewezen erotische schandaalverhalen over Caligula. Vlot geschreven, meestal wetenschappelijk verantwoorde spannende historische roman. K…Lees verder

Over Robert Fabbri

Robert Fabbri (Genève, 22 juni 1961) is een Zwitserse auteur van historische thrillers, bekend van onder meer de Vespasianus-serie.

Biografie

Fabbri werd geboren in Genève maar verhuisde op jonge leeftijd naar West Sussex in Engeland. Hij studeerde er achtereenvolgens aan de kostschool Christ's Hospital, Horsham en de universiteit van Londen.

Fabbri werkte 25 jaar als regie-assistent in de tv- en filmindustrie. Daarna besloot hij om een carrière als schrijver te beginnen.

Bibliografie

Zijn bekendste boeken zijn deze van de Vespasianus-serie, waarin hij vertelt over het leven van Titus Flavius Vespasianus I, de eerste Flavische keizer van het Romeinse Rijk.

Vespasianus-serie